Com Hem utmanar sin gamla ägare Telia inom dess kärnverksamhet - telefoni. Linköping är först ut, med start den 25 oktober. Lund följer före årets slut, och i januari är det Stockholms tur. Därefter följer resten av landet.
- Vi tror på en stor kundtillströmning. Se bara på Bredbandsbolaget, det har ju gått bra. För att säkerställa kvaliteten i tjänsten tar vi det här stegvis, säger Christoffer Svanberg, marknadschef för telefoni på Com Hem.

Billigaste tjänsten gratis
Liksom internetaccess och kabel-tv ska telefonin anpassas för tre format; Small, Medium och Large. Dessa är framtagna efter olika användningsmönster.
- Vi kommer inte att ha några rabatterbjudanden. Men väljer man alla tre tjänster ihop bjuder vi på den billigaste, säger Christoffer Svanberg.

För att kunna utnyttja telefonierbjudandet krävs inget bredbandsabonnemang. Däremot måste man vara en Com Hem-kund, vilket man är om man redan har kabel-tv från företaget. Dessutom måste fastighetsnätet vara uppgraderat för att ta emot bredband.

Bredbandsbolaget hack i häl
Det hela fungerar på så sätt att en nytt kabelmodem fås hem. Detta har dels ett uttag för bredband, dels två portar för telefoni. Via dessa går det att ansluta två olika telefonnummer till hushållet. Genom att koppla en medföljande kabel från modemet till telejacket går det sedan att ringa som vanligt.
- Alla jack utöver detta som är seriekopplade bakom det första gå också att använda, säger Christoffer Svanberg.

Bredbandsbolaget ska enligt vad som tidigare meddelats börja med bredbands-tv omkring jul. Därmed blir företaget den andra Triple Play-aktören i Sverige.

Inlåsning en fara
Många experter varnar nu för inlåsningssituationer motsvarande de som gäller för kabel-tv. Idag råder i princip lokala monopol, där det inte går att byta operatör. Samma sak gäller för satellit-tv. I bland annat regeringens strategigrupp för infrastruktur och bredband diskuteras förslag för att förhindra att samma sak uppstår igen.
- Vi är ju den enda operatören i vårt nät. Det går inte att få till exempel Glocalnet som förval. Däremot kan man ju fortfarande använda Telias nät, säger Christoffer Svanberg.