Det var under ett planerat underhållsarbete sent på måndagen som någonting gick fel. Stiftelsen, som har ansvar för den svenska toppdomänen .se, skickade ut felaktig information om samtliga svenska domäner.

– När vi startade systemet igen så gjordes ett mänskligt fel som ledde till att ett skript genererade ett fel i zonen, säger Danny Aerts.

Vissa användare ska inte ha påverkats alls av störningen, eftersom gammal – och i det här fallet korrekt – information sparas på servrar utanför stiftelsens direkta kontroll. Men klart är att mängder med svenska hemsidor blev omöjliga att komma åt för många.

Framförallt är det de mindre sajterna som snabbt går ner när Stiftelsen för Internetinfrastruktur skickar ut felaktiga uppdateringar.

Larmet kom vid 22-tiden på måndagskvällen och snart hade stiftelsen ha fått ut en korrigering till domänservrarna. För vissa kan problemet dock ha kvarstått något längre än så eftersom det tar tid för en uppdatering att slå igenom överallt.

– Vi går igenom steg för steg vad som gjorde att det blev fel. Något sånt här har inte hänt på tio år, säger Danny Aerts.

Fakta

Stiftelsen för internetinfrastruktur har ansvar för den svenska toppdomänen .se, inklusive den tekniska driften av hela se-zonen som ser till att svenska domännamn pekar mot rätt server.

När informationen från stiftelsen uppdateras sprids den vidare till domännamnsservrar hos internetleverantörer och sajtägare. Ändringar, både avsiktliga och misstag, behöver därför inte slå igenom direkt utan med en viss fördröjning.