Den gemensamma nämnaren för tidningarna heter Leanback, ett företag som ingår i VLT-koncernen, vilka bland annat ger ut Vestermanlands Läns Tidning. Många av svenska dagstidningar använder företagets program AdX för internetannonsering. Detta fick i förmiddags problem med kontakten ut på nätet.
– Vad vi vet nu är det bara de svenska kunderna som har drabbats, det vill säga ett 50-tal. I vårt annonsnätverk ingår dock också portaler och webbplatser i norden, säger Calle Rollne, fösäljningschef och en av de ansvariga för AdX.

Kortbyte bov i dramat
Felet hos Telia ska ha pågått i nästan en och en halv timme. Detta fick bland annat Sydsvenskan att lägga ut en ursäkt om att internetåtkomsten till tidningen var trög. Enligt Telia själva berodde detta på att något gick snett när teknikerna skulle byta ut ett kort i en router. Exakt vad det orsakades av på vet man ännu inte.
– Redan för ett par veckor sedan upptäckte vi ett fel i kortet. Enligt Cisco skulle det gå bra att byta ut det under drift. Detta är också anledningen till att vi har skaffat den här typen av routrar. Vi försökte alltså förhindra ett problem i förbyggande syfte, men det gick snett. Det är verkligen jätteviktigt att få det utrett nu, säger Jan Sjöberg, presstalesman på Teliasonera.

Isp-byte nu på tapeten
Felet ska enligt honom "i huvudsak" ha drabbat Leanbacks internetannonseringsprogram. På Västeråsföretaget ser man nu mycket allvarligt på det inträffade. Alla tidningar som använder annonserna i Tidningsnätet fick i förmiddags strul med annonserna.
– Vi har haft Telia som isp länge, men vi ser ständigt över utbudet på marknaden. Det är självkart extra aktuellt att göra det när något sådant här inträffar, säger Calle Rollne på Leanback.