Det var stor uppståndelse när Google och T-Mobile i USA presenterade den första telefonen med operativsystemet Android.

Ettårsjubileet skedde för en månad sedan och när läget då summerades gick det att konstatera något av ett dödläge för plattformen, som fortfarande låg långt efter Iphone och det fanns få mobiler med det Google-understödda operativsystemet.

Men de senaste prognoserna från Gartner pekar på ett snart genombrott. Andelen smartphones med Android kommer att uppgå till 18 procent år 2012 jämfört med Apples Iphone som får nöja sig med 13,6 procent och Windows Mobile med bara 9 procent.

– De operatörer som jag pratar med verkar alla väldigt intresserade av Android. Det mesta tyder på att ekosystemet tar rejäl fart under 2010, säger Leif-Olof Wallin, Gartners analytiker.

Han säger att det inledningsvis främst kommer att vara privatpersoner som satsar på Androidtelefoner men att plattformen sedan kommer att svänga mot företagssidan.

En anledning är att det kommer att bli lättare att få sin e-post synkad med Microsofts produkter. Microsoft gick ut med ett partnerskap med Nokia i augusti och Android är snart på gång enligt Leif-Olof Wallin.

– Redan har Google licensierat active sync-protokollet från Microsoft så ur den synpunkten borde det gå att få till en helt ok e-postupplevelse, säger Leif-Olof Wallin.

På den svenska marknaden avspeglar sig intresset för Android genom att flera utvecklingsbolag nu annonserar efter Androidutvecklare. Det gäller exempelvis konsultbolagen Tedkomp i Malmö och HiQ som har ett tusental anställda i Norden och Ryssland. Företaget utvecklar bland annat mobila tjänster för telekombranschen.

– Bland våra kunder ser vi nu ett ökat intresse för Android och har fått en hel del respons på våra annonser. Vi skulle kunna anställa en handfull utvecklare varje månad i nuläget, och vi kommer att öka rekryteringen i takt med att efterfrågan ökar. Vi kommer att anställa både i Sverige och på vårt kontor i Ryssland, säger Annika Billberg, informationschef på HiQ.

Efter en ganska trög inledning där i princip bara HTC fullt ut satsat på Androidtelefoner har det börjat röra på sig. Nyligen meddelade Motorola att företaget ska lansera ett 20-tal Androidmodeller nästa år och i stort sett enbart ska hålla sig till denna plattform.

Även Samsung har nu kommit i gång med leveranserna av Androidtelefoner där i7500 Galaxy är först ut på den svenska marknaden.

– Det är lite upp till konsumenterna hur mycket vi ska satsa på Android. Men det är ingen tvekan om att vi fått stor och positiv respons på den här modellen, säger Samsungs informationschef Erik Johannesson.

Bland övriga satsningar som görs kring Googles plattform märks Eneas nyöppnade Android Competence Center i Lund medan operatören Tre bjuder in till en tävling för programutvecklare, Swedish Android Developers Contest.

Fakta

Sony Ericsson, Acer, LG, Motorola, HTC och Samsung har alla utlovat mängder av telefoner som bygger på Googles plattform.

Analysföretaget Gartner tror att det kommer att säljas 525 miljoner avancerade telefoner (smartphones) år 2012. 37,4 procent av dessa får Symbian OS, Android 18 procent, Blackberry 13,9 procent, Iphone 13,6 procent, Windows Mobile 9 procent och Maemo 4,5 procent.