– I Vista fanns inga drivrutiner och massor av program var inte kompatibla. Nu funkar nästan allt. Windows 7 är vad Windows Vista borde varit: ett fungerande stabilt operativsystem med snygg grafik och användbara funktioner, säger Torbjörn Granheden.

Han är konsult på Tbone och anlitad som kursledare på Addskills där han undervisar i både Windows 7 och Windows Server 2008 R2.

Torbjörn Granheden berättar att intresset för Windows 7 är enormt och att Addskills snabbt fått 500 bokade deltagare till höstens seminarium.

– Inte nog med att seminariet drar mycket folk, alla verkar vilja uppgradera, säger han.

Thomas Floberg, Microsofts affärsområdeschef för Windows pekar på ett antal nyheter som ska göra livet lättare för it-administratörer.

Det handlar om bättre kompatibilitet mellan program, virtualisering av pc-klienter och funktioner för bättre underhåll av de enskilda datorerna.

– Dessutom sparar man indirekt mycket pengar på att allt går snabbare i det nya gränssnittet, säger Thomas Floberg.

Exempelvis handlar det om så kallade jumplistor, alltså snabbstart av dokument och filer som finns på aktivitetsfältet.

Thomas Floberg betonar att operativsystemet har ett antal nyheter som är mindre kända men som kan göra stor skillnad för många arbetsgrupper, inte minst för mobil personal. Den viktigaste nyheten här är direct access så att man på distans kan komma åt företagsdata på ett enkelt sätt.

– Kopplar man upp sig via 3g-kort behövs dessutom inga extra program för att hantera donglar eller inbyggda kort, allt finns redan i Windows.

Även ur säkerhetssynpunkt ska Windows 7 innebära en rejäl uppryckning.

– Med programlåsning, app locker, kan it-avdelningarna bestämma vilka applikationer som får installeras. Data på bärbara datorer och externa minnen skyddas med bit locker, säger Thomas Floberg.

Peter Petersen, försäljningsansvarig för Microsoft på Logica, säger att de nu rekommenderar kunderna att se över floran av program för att säkra att dessa går att köra på Windows 7. Men även för program som inte går att uppdatera finns det en lösning.

– Med Windows 7 följer det med en licens för XP som gör det möjligt att köra XP-applikationer virtuellt i den lokala klienten om man mot förmodan inte kan få till det på annat sätt.

– Vi tror att det kortsiktigt kan vara ett sätt att lösa eventuella problem, men långsiktigt måste man vara beredd att avveckla vissa program, säger Peter Petersen.