Qt (uttalas som engelskans cute) är ett utvecklarverktyg för att ta fram program som kan köras på olika plattformar. I juni förra året förvärvade Nokia det norska företaget Trolltech, som ligger bakom Qt.

– Det är ett lyft för utvecklarna att kunna nå flera plattformar med samma kod. Vårt mål med Qt är ökad utvecklarproduktivitet, vilket får fördelar både för Nokia och utvecklarna, säger Aron Kozak, ansvarig för Qt:s webb och community på Nokia.

Många har inte ens hört talas om det numera Nokiaägda utvecklarramverket, men de flesta har använt produkter som är utvecklade med det. Qt används bland annat i Google Earth, Adobe Photoshop Elements och Skype.

– Historiskt sett har vi fokuserat på pc-sidan, men med tiden har det här blivit allt viktigare även för mobiler, säger Aron Kozak

Den senaste versionen av Qt, som släpptes i beta förra veckan, stöder för för första gången officiellt Nokias mobiloperativsystem Symbian och Maemo.

Dessutom finns det en hel del andra nyheter i Qt 4.6. Till de större hör stöd för Windows 7 och Mac OS X Snow Leopard. Sedan tidigare stöder Qt många olika Linux- och Unixvarianter.

Planerar ni att stöda ännu fler plattformar framöver, exempelvis Iphone?

– Nej. Däremot försöker vi att göra det enklare för webbaserade applikationer att interagera med Qt.

Per-Arne Sandegren, analytiker på IDC, är inte förvånad över att Nokia satsar på Qt.

– Det här är ett sätt bland många att försöka arbeta ikapp Apples succé med Iphone. Nokias marknadsplats Ovi store har otroligt mycket färre program än vad Apples App Store har. Nokia måste försöka knappa in på något sätt, och kan de göra det attraktivt för utvecklarna att utveckla för flera plattformar samtidigt så är det ju ett sätt, säger han.

Fakta

Nokia satsar på två parallella mobilplattformar för smarttelefoner: Symbian, som i dag totalt dominerar marknaden, och Linux-baserade Maemo.

Nokias marknadsplats för mobilprogram, Ovi Store, slog upp dörrarna i maj i år.