Så kom då beskedet att regeringen sopar den kontroversiella loggningslagen under mattan till efter valet 2010. Föga förvånande. Regeringens strutsande i frågan har blivit en följetong. Redan för två år sedan fick CS använda rubriken "Loggningslagen skjuts upp" första gången, och sedan dess har den varit regelbundet återkommande.

Justitieministerns skäl till duckandet har varierat. Ett tag handlade det om svårigheter runt vem som ska betala för kalaset, i somras handlade det om avvägningen mellan integritet och brottsbekämpning. Nu nöjer sig Beatrice Ask med att konstatera att det är "komplicerade frågor".

Detta samtidigt som det verkliga skälet är uppenbart. Efter FRA-stormen är det politiska priset för att presentera ytterligare en grovt integritetskränkande lag för högt. Något som fåglar på justitedepartementet viskade om redan efter FRA-debaclets första våg 2008.

Politiskt går det att se flera konsekvenser av regeringens beslut. Alliansen skyddas nu från en ny nivå attacker från de unga väljarna i den så kallade nätgenerationen. En tung fråga i Piratpartiets kommande valrörelse neutraliseras.

Men framför allt passas bollen över till oppositionen. Socialdemokraternas Thomas Bodström, som var den som drev fram EU-direktivet, har i riksdagen gått till hård attack mot Beatrice Ask för att inte ha infört lagen, och gett polis och åklagare "nödvändiga verktyg" för brottsbekämpningen.

Nu är det upp till de socialdemokratiska valstrategerna att besluta om Bodström ska tillåtas fortsätta driva frågan under valåret 2010, och riskera att ge uttrycket "Bodströmsamhället" än tyngre betydelse, eller om han medelst partipiska ska tvingas ligga lågt för att inte skrämma bort de unga väljarna.

Det delikata i sammanhanget är att Sverige som konsekvens av Beatrice Ask beslut kommer att få böta åtskilliga miljoner kronor till EU för fördragsbrott. Minst 27 miljoner, sannolikt mer, i skattepengar för att ge Alliansen ett bättre läge i valrörelsen 2010.

Frågan är om inte böterna borde betalas ur Moderaternas partikassa.