Jag har lyckats komma över nästa version av Microsofts Officepaket och skriver nu denna artikel i Word 2010. Den version jag installerat är Office Professional Plus 2010 som det tog strax under en kvart att installera.

Hela installationsfilen är på 763 MB vilket inte är särskilt mycket med tanke på innehållet. I Professional Plus ingår Word, Excel, Powerpoint, Outlook, Onenote, Access, Publisher och Infopath.

I ärlighetens namn känner jag ingen större skillnad på att jobba med denna version jämfört med Office 2007. Trösklen mellan 2003 och 2007 känns mycket större och jag har en känsla av att Microsoft lagt mest krut på att anpassa Outlook för de nya versionerna i Windows Server, Sharepoint och Exchange.

Dessvärre har jag inte kunnat testa Outlook ihop med de nya serverprodukterna men när jag nyligen fick en genomgång av nyheterna på Microsofts svenska kontor verkar det imponerande.
Här handlar det exempelvis om att kunna får röstmeddelanden uppspelade direkt i Outlook och även få dessa omvandlade till textfiler.
Men även utan koppling till nya Exchange syns en del förändringar där man med hjälp av funktionerna quick steps och jump list kan svara på e-post, skicka vidare och sortera materialet med färre knapptryckningar än tidigare.

En stor nyhet i Outlook 2007 var en helt omgjord menyrad lägst upp på sidorna och i 2010-versionen har denna ribba fått ett enhetligt gränssnitt i alla programmoduler. Därtill har det kommit ännu fler funktioner som dyker upp i menyerna eftersom de behövs.
Ett exempel är funktioner för videoredigering där man kan göra rätt mycket av denna process direkt inne i Powerpoint utan att ta omvägen via Movie Maker eller andra videoredigerare.
Det är faktiskt riktigt coolt!

De filformat jag testat är avi och wmv men det är inte omöjligt att andra format fungerar bara man installerar flera avkodare (codecs). I tillägg till detta kan man även baka in videosnuttar från exempelvis Youtube direkt i Powerpoint.

Samma sak gäller för vanlig bildbehandling som man nu kan hantera ganska bra direkt i Officeprogrammen.

Bland de lite mindre förändringarna märks en ny Officeknapp där man får en samlad överblick över dokumenten. Härifrån kan man även konvertera filerna till äldre versioner av Office, låsa dokumenten och gå tillbaka ett antal steg i processen. Med Office 2010 har Microsoft nämligen infört ett ganska smidigt system för versionshantering där man i Word och andra dokument kan kolla på och återvända till tidigare versioner som autosparats.

Slutligen kan sägas att det ännu är för tidigt att ge Office 2010 ett rättvist omdöme, särskilt som så mycket är fokuserat till förbättringar som främst kommer till nytta i miljöer där Microsoft är allenarådande. Dessutom kan det tillkomma ytterligare funktioner innan den skarpa versionen kommer och det lär dröja till någon gång efter årsskiftet.

Fakta

Office Professional Plus 2010 är den största paketeringen och innehåller Word, Excel, Powerpoint, Outlook, Onenote, Access, Publisher och Infopath. Den kommer i en publik betaversion i november.
Betyg (1-5).
Gränssnitt: 4
Användarvänlighet: 4
Prisvärdhet: 2
Funktioner: 4
Installation: 4
Medel: 3,6