På Microsofts svenska kontor noteras ett ovanligt tryck för att komma igång med den nya versionen av Windows. På listan av referenskunder som drar i gång uppgraderingen till Windows 7 redan i höst märks Lantmännen, Luftfartsverket, Arbetsförmedlingen, Sundbybergs stad, Securitas och NCC.

– Från vårt perspektiv ser vi ett enormt intresse för Windows 7. Vi har aldrig haft så många betatestare av ett operativsystem, säger Thomas Floberg, affärsområdeschef för Windows.

Vista hade 2,5 miljoner betatestare. Antalet som testar Windows 7 uppgår till hela åtta miljoner.

– De större betakunderna i USA har sett besparingar på mellan 700 och 1 200 kronor per pc och år, säger Thomas Floberg.

– Det kan främst förklaras med förenklat underhåll och smidigare hantering av hela pc-miljön.

Karin Friberg, Skandiamäklarnas it-chef, hoppade medvetet över Vista för att framöver successivt gå från XP till Windows 7.

– Vi har höga förväntningar på Windows 7, speciellt prestandamässigt. Det är dock för tidigt att säga när övergången sker, säger hon.

– Om vi från centralt håll ser en stor verksamhetsfördel går vi ut med rekommendationer till våra övriga 70 kontor om hur utrullningen ska gå till.

Karin Friberg tycker också att Vista har varit småbuggigt under för lång tid.

– Särskilt när det kommer till integreringen med vårt säljstödsprogram från Capitex, säger hon.

– Capitex tror sig ha testat tillräckligt för att säga att migreringen till Windows 7 fungerar bättre än den till Vista. Enligt Capitex är också drivrutinsstödet utbyggt från början, vilket underlättar uppkoppling till övrig utrustning och hårdvara.

Hörby kommun har kommit ännu längre med övergången till Windows 7.

– Vår it-avdelning har kört betaversionen av Windows 7 länge och har i stort sett inte stött på några problem. Det enda har handlat om 64-bitarssupport från programleverantörerna, något som hade varit problem även med Vista, säger kommunens it-tekniker, Johan Henningsson.

Hörby kommun ska börja rulla ut Windows 7 både till grundskolans alla datorer och hela den administrativa personalen.

Jan Hesselgren på konsultbolaget Atea berättar att företagets samtliga 4 500 datorer ska få Windows 7 före årsskiftet.

– De flesta företag har hoppat över Vista, främst för att det tog så lång tid innan miljön blev stabil. De upplever Windows 7 som ett mer färdigt operativsystem.

Den åsikten delas av ut-bildningsföretaget Cornerstones produktstrategichef Jan Hellgren.

Han har under hösten befunnit sig på turné runt om i Sverige och haft möten med många företag som står i begrepp att byta operativsystem.

Jan Hellgren säger att få av företagen tycks vilja vänta in ett första servicepaket av Windows 7.

– Mitt intryck är att det är förvånansvärt lite snack om servicepaket den här gången. Jag gissar att det har att göra med att Windows 7 har varit stabilt så pass länge, alltså redan under betatesterna. Många ser Windows 7 som det Vista borde ha varit, säger Jan Hellgren.

Alektum Inkassos it-arkitekt Kent Persson håller med.

– Vi upplever att befintliga Vistamaskiner som ominstalleras med Windows 7 är snabbare och stabilare än Vista. Att vi får ytterligare säkerhet på köpet är enbart ett plus.

– Nu kommer vi automatiskt att rulla ut Windows 7 till alla våra kontor i 13 länder i Europa, säger Kent Persson.

Fakta

Analysföretaget Gartner rekommenderar företag att inleda migrationsplaner till Windows 7 nu och genomföra övergången inom 12-18 månader. Det finns ingen anledning att invänta service pack 1 innan man startar utrullningen.

Senast bör man göra sig av med XP vid utgången av 2012. Vid den tiden kommer programleverantörer att sänka ambitionen när det gäller viktiga uppdateringar för XP. 2014 kommer Microsoft att upphöra med säkerhetsuppdateringar för XP.