Qt (uttalas som engelskans cute) är ett utvecklarverktyg för att ta fram program som kan köras på olika plattformar. I juni förra året förvärvade Nokia det norska företaget Trolltech som ligger bakom Qt.

– Det är ett lyft för utvecklarna att kunna nå flera plattformar med samma kod. Vårt mål med Qt är ökad utvecklarproduktivitet, vilket får fördelar både för Nokia och utvecklarna, säger Aron Kozak, ansvarig för Qt:s webb och community på Nokia.

Många har inte ens hört talas om det numera Nokiaägda utvecklarramverket, men de flesta har använt produkter som är utvecklade med det. Qt används bland annat i Google Earth, Adobe Photoshop Elements och Skype.

– Historiskt sett har vi fokuserat på pc-sidan, men med tiden har det här blivit allt viktigare även för mobiler, säger Aron Kozak

Den senaste versionen av Qt, som släpptes i beta förra veckan, stöder för första gången officiellt Nokias mobiloperativsystem Symbian och Maemo.

Qt 4.6 har stöd för Windows 7 och Mac OS X Snow Leopard. Sedan tidigare stöds flera Linux- och Unixvarianter.

Planerar ni att stöda ännu fler plattformar framöver, exempelvis Iphone?

– Nej. Däremot försöker vi att göra det enklare för webbaserade applikationer att interagera med Qt.

Per-Arne Sandegren, analytiker på IDC, är inte förvånad över att Nokia satsar på Qt.

– Det här är ett sätt att försöka arbeta ikapp Apples succé med Iphone. Nokia måste försöka knappa in och ett sätt är att göra det attraktivt för utvecklarna att utveckla för flera plattformar samtidigt.

Fakta

Nokia satsar på två parallella plattformar för smarttelefoner: Symbian, som i dag dominerar marknaden, och Linuxbaserade Maemo.

Nokias marknadsplats för mobilprogram, Ovi Store, öppnades i maj.