Vid niotiden på lördagsmorgonen slutade betalningsfunktionen hos de e-handlare som använder Dibs för korthantering att fungera. Inte förrän tolv timmar senare blev det åter möjligt för nätbutikerna att börja ta betalt med kort.

– Omkring 60 procent av våra 10 000 kunder drabbades, säger Eric Wallin, vd på Dibs.

Haveriet inträffade i samband med att Dibs bytte ut en databas. Den största delen av kunderna ska finnas i Norge och Danmark, men även företag i Sverige och Storbritannien påverkades.

– Sånt här händer väldigt sällan. Vi hade ett liknande avbrott för ett år sedan, men annars har vi varit relativt förskonade, säger Eric Wallin.

Bland de handlare som använder Dibs finns bland andra Ikea, men just detta företag ska inte ha påverkats i helgen, enligt Eric Wallin. Även möbelbutiken Bolia och resebolaget Apollo låter Dibs sköta kortbetalningarna, men det är oklart exakt vilka företag som inte kunde ta emot kortbetalningar i helgen.

Driftstörningen kom extra olägligt med tanke på att löner utbetalades i fredags. På Dibs går man i dag inte ut med några siffror över hur många transaktioner företaget skulle ha hanterat under de tolv timmar som tjänsten låg nere. Men klart är att det rör sig om tiotusentals, kanske hundratusentals.

Även mindre e-handlare som CS har varit i kontakt med talar om tiotusentals kronor i utebliven försäljning. Eric Wallin är inte främmande för att ersätta drabbade kunder.

– Vi får bedöma det från fall till fall, men våra generella avtal ger möjlighet till det.

Enligt Dibs ska tjänsten nu fungera som den ska, även om administrationsgränssnittet som e-handlare använder tog längre tid att få igång än själva transaktionstjänsten. På måndagen ska inloggningen fungera, men Eric Wallin varnar för att vissa uppgifter ännu inte är kompletta.

– Alla kunders administrationsgränssnitt är inte helt uppdaterade med alla transaktioner.