Jag bodde inte på någon hotellkedja där en stor surfoperatör fixade näten. Ett hemmabygge med egen wifi-router. Luftdelen krypterad i motsats till en del andra hotellnät.

Men sedan då?

I princip kunde ju den datakunnige killen i receptionen avlyssna trafiken i sin router och kolla vilka sajter jag besökte.

Så det blev till att kryptera sig igenom hotellroutern genom att köra vpn för att sedan gå ut på nätet från en annan punkt.

Funkade ej! Hotellets brandvägg blockerade vpn-portar. Jag tänkte ju besöka webbar som – dumt nog – inte krypterar och använder https ens är man loggar in. Visst, de flesta gäster inser inte problemet. Men den som gör det blir tveksam. Vad vågar jag göra?

Michel Foucault, den uppburne franske professorn i ”tankesystemens historia”, använde Jeremy Benthams 1700-talsritningar för kostnadseffektiva fängelser som modell för hur vi ska förstå övervakningens effekter i stort.

Panoptikondesignen innebar ett vakttorn i centrum och cellerna i cirkel runtom i fler våningar med galler som vetter in mot vakttornet.

Bentham menade att en ensam vakt i centrum kunde få alla fångar att hålla sig lugna och bli anpassliga trots att vakten förstås inte kunde observera alla på en gång.

Men blotta vetskapen om att allt de gjorde i princip kunde övervakas gjorde att de självdisciplinerade sig.

Den som inser att den kan vara övervakad anpassar sig. Beskär sitt liv och lever under någon annans villkor.

Jag har själv skrivit ungefär så i mina rapporter om Bodströmsamhället. Riksdagens Integritetsskyddskommitté hävdade i stort sett samma sak.

Alla vet väl att Danmark implementerat Bodströms EU-triumf – datalagringsdirektivet – så att inte bara nätoperatörer skall lagra information om vad folk gör på nätet? Även hotell och bostadskomplex med internt drivna nät skall spara information om varje sajt man besöker eller varje chattkontakt man har.

Om de inte klarar denna massiva lagring skall de ta stickprov på minst vart femhundrade datapaket som varje gäst eller boende kommunicerar.

Och snart kan FRA avlyssna nästan allt vi gör.

Flashback har gått över helt till krypterad https-kommunikation på forumet.

Det är dags för efterföljare.

Dags för mejloperatörer att använda tls/ssl både mellan mejlservrar och när vi själva kollar mejlen.

Dags att släppa igenom vpn-trafik i hotellbrandväggen.

Dags att bygga anonymiserade, krypterade nätverk ovanpå nätet. Kanske OneSwarm skulle kunna utvecklas dit.

Hur kommer politikerna att svara på en sådan utveckling?

Genom förbud, kanske. De gillar panoptikon. Så länge de får vara vakten i centrum och kan disciplinera folk till att leva deras liv – och inte egna.

Även på hotellrum.