Superentreprenören John Elvesjö, 32, är definitivt inte en del av den slutna och räddhågsna informationskultur som gäller på många andra it-företag i dag.
Till synes obekymrat visar han runt i snart sagt vartenda skrymsle på kometföretagets huvudkontor. Vi ångar fram genom långa kontorskorridorer. Vips befinner vi oss i något som ser ut som en utvecklingsavdelning. Tobiichefen drar upp en av dörrarna. Där innanför sitter en tekniker och mixtrar med något som ser ut som en slags bilnavigator.
– Tjena, tjena, har vi visat upp den här produkten än?
– För några kanske, piper teknikern med ett lätt plågat ansiktsuttryck när han ser mig och fotografen.
Tobiichefen inser att det är dags att retirera med oss i riktning bort från den ännu inte lanserade prylen.
– Ja, då kanske vi ska dra vidare. Men den där grejen är definitivt en kommande kassako. En riktig storsäljare, konstaterar han innan han vant trampar vidare genom kontorskorridorerna.
Det är i dessa korridorer John Elvesjö tillbringat en stor del av livet de senaste åren. Trots att han säger att sig ha trappat ner på jobbet rejält arbetar han fortfarande 60-timmarsveckor.
Har du något liv utanför företaget?
– Ja, absolut. Jag plockar svamp till exempel. Och fiskar. Jag har en hund och kör väldigt mycket träning med den.
Hänger hunden med dig till jobbet?
– Det händer väl, säger han innan han kör i gång med en detaljerad utläggning om hundträning.
Det har skrivits åtskilliga spaltmeter om Tobii, det snabbväxande it-företaget som utvecklar ögonstyrningsteknik och fördubblar sin omsättning år efter år. I företagets entré dignar prisskåpen av diplom och plaketter – årets snabbast växande teknikföretag, Guldmusen och mycket annat.
Bolaget expanderar med kontor i allt fler länder, nu senast i Kina. Omsättningen närmar sig en kvarts miljard och antalet anställda är 230. Just nu befinner sig Tobii i ytterligare en expansionsfas med hjälp av 170 friska miljoner som plockades in från riskkapitalbolag mitt under det värsta konjunkturraset i våras.
Mannen bakom både företaget och själva ögonspårningstekniken, John Elvesjö, medger att hjulen snurrar fort för Tobii just nu. Men inte för fort.
– Vi har alltid varit väldigt noggranna i våra tillväxtprognoser. När vi gjort prognoser har vi i regel alltid överträffat dem. Vi har varit lönsamma i flera år. Det bygger förtroende hos dem som satsat kapital hos oss, säger han.
I dag svärmar riskkapitalbolagen som flugor runt Tobii. Kapitaltillgången var inte lika god när John Elevesjö drog i gång företaget strax efter dotcomkraschen.
– Då var det snustorrt på marknaden. Tobiis första fyra år fick vi i princip klara på fem miljoner kronor. Vi tog inte ut lön och vände på varenda sten. Man blev utskälld om man köpte för dyra suddgummin, säger han.
John Elvesjö har rattat olika innovationsföretag sedan tjugoårsåldern. Få har byggt upp en så stor erfarenhet av relationer med riskkapitalbolag.
– Jag är en av dem i Sverige som gjort flest riskkapitalanskaffningar, konstaterar han.
Har du några goda råd om hur man gör för att få loss pengar från riskkapitalister?
– För det första ska man se till att få en långsiktig relation med dem. Man bör informera riskkapitalister om vad man tänker göra lång tid innan man behöver deras pengar. Man får inte hamna i ett läge där man frågar efter paraplyet när det redan börjat regna. Då går priset upp. Låna paraplyet när det är soligt i stället.
– Sedan är det väldigt viktigt med uppriktighet. Det sämsta som kan hända är att någon investerar i ditt företag på felaktiga grunder, tillägger John Elvesjö.
I dag kommer Tobiis försäljning från i huvudsak två områden: egenutvecklade handikappdatorer med inbyggd ögonstyrning och utrustning för bland annat marknadsanalyser. Det är bara början. Ögonstyrning för spel och i bilar för att varna förare som riskerar att somna, är ett par områden Tobii jobbar med.
Förr eller senare kommer ögonstyrning att finnas i varenda pc – om man ska tro John Elvesjö.
– För bara ett år sedan var jag inte så säker på det. I dag är jag helt övertygad att det så småningom blir så. Det öppnar möjligheter till att bygga mycket intelligentare användargränssnitt, säger han.
Varningsmeddelanden på skärmen kan förstärkas automatiskt tills ögonspårningen registrerat att de lästs. Man kan utveckla energisparfunktioner som dimmar ner delar av skärmen där ögat för tillfället inte befinner sig.
– Sedan handlar det så klart även om att peka på objekt på skärmen med blicken. Ögat är väldigt snabbt på det, mycket snabbare än en datormus, speciellt när man använder stora bildskärmar, säger John Elvesjö.
Har du några stora samarbetspartner att peka på i dag?
– Det är klart vi har, men jag kan inte tala om vilka. De skulle inte tycka om att läsa om det i tidningen.
I våras förekom obekräftade uppgifter i amerikansk press om att Apple gjort en affär kring ögonspårningsteknik med Tobii. John Elvesjö vill inte säga något om den saken.
– Både pc-tillverkare, tillbehörstillverkare och de som gör operativsystem och spel är självklart intresserade att se vad vi gör. Men det är ett intresse på lite sikt. Det här är fortfarande en ung teknik, säger John Elvesjö.
Ålder: 32 år.
Gör: Vice vd på och grundare av ögonstyrningsföretaget Tobii.
Bor: På Kungsholmen i Stockholm i veckorna och i Roslagens famn på soliga helger.
Utbildning: Teknisk fysik på KTH och ”Livets hårda skola”.
Karriär: Medgrundare i ett par säljbolag, blev forskare, blev serieentreprenör/vd/vice vd.
Gör mig glad: Passionerade människor som finner stolthet i att skapa.
Gör mig arg: När vi glömmer att ifrågasätta konstruktiviteten i det vi gör.
Oanad talang: Kan få mycket jobb gjort medan jag sover.
Senast lästa bok: ”Albanian Grammar – Nouns & Adjectives” av Peter J Barlow.
En entreprenör som du är riktigt imponerad av: Richard Branson, Virgin. Han har varit imponerande duktig i många vitt skilda branscher, allt ifrån läskedrycker och skivor till flygbolag.