På torsdag är det dags för Canonical att presentera den skarpa versionen av Ubuntu 9.10 som också går under namnet Karmic Koala.

Nya versioner av Ubuntu kommer två gånger per år vilket innebär att det knappast handlar om lika stora förändringar som Microsoft gör med Windows. Men Anders Lindbäck, styrelseordförande i Svenska Linuxföreningen anser att det handlar om en rejäl uppryckning.

– Det första man märker med Karmic Koala är att uppstarten av systemet går snabbare och med senaste Linuxkärnan märks klara förbättringar kring grafiken, speciellt för Intel-baserade system, säger Anders Lindbäck.

Andra nyheter rör satsningar på det så kallade molnet där användarna kan lagra information i Canonicals molntjänst Ubuntu One.

– Ubuntu One är för personligt bruk där man inte bara synkar filer utan även kontakter och anteckningar. Sedan har även integrationen med Ubuntu Enterprise Cloud samt Amazon EC2 utvecklats markant. Detta är förvisso sådant som redan påbörjats i förra versionen men nu börjar det hända saker på allvar, säger Andreas Olsson, som nyligen valdes till ny talesman för Ubuntu Sverige.

Bland de svenska företag som ser fram emot nya versionen av Ubuntu märks Svensk Internetrekrytering (Sir) som i somras bytte Windows mot Ubuntu Desktop.

– Den nya versionen känns spännande och det känns som att de satsat på rätt profilering av paketet. Ett problem som vi ska komma till rätta med nu är program för bildredigering. I samband med övergången till 9.10 ska vi även installera Pixel32 så nu blir det great, säger Sirs onlinedirektör, Manne von Ahn Öberg.

Han berättar att övergången från Windows till Ubuntu gått ganska smärtfritt.

– Efter inkörningsperioden och utbildning av alla säljare har vi haft mycket mindre support än tidigare på vår kontorsmiljö.

Bland de få problem som spökat under inkörningen märks svårigheter med att hålla många fönster öppna samtidigt i webbläsaren Firefox.

– De datorer som är tre fyra år gamla klarade inte av den belastningen. Men för två månader sen kom nya versionen av Firefox och då fungerade det perfekt, säger Manne von Ahn Öberg.

Svensk Internetrekrytering bedriver onlinerekrytering i flera europeiska länder och hör med 40 anställda till de större företag i Sverige som gått över till Linux på kontorsdatorerna.

Men Anders Lindbäck tror på en stark tillväxt.

– Svenska Linuxföreningen har alltid sett en fin tillväxt av nya medlemmar och växer med 2 medlemmar per dag. I början av 2007 var vi 3 700 medlemmar och i dag är vi över 5 000 medlemmar.

Föreningen har växt stort i antal medlemmar år från år och det ser ut att kunna fortsätta i många år till.

Fakta

Ubuntu 9.10 bygger på den senaste versionen av Linuxkärnan samt den uppdaterade versionen av gränssnittet Gnome.
Nu är ext4 standardfilsystem medan produkten fått utökat stöd för både Bluetooth och webbkameror. Nytt är även molntjänsten Ubuntu One där man kan synka adresser, bokmärken och personliga anteckningar på nätet.
Under torsdagen kommer Ubuntu Sverige att anordna träffar på ett 20-tal orter för att fira Karmic Koala.