Igår lanserades den nya versionen av det Linux-baserade operativsystemet Ubuntu. I samband med lanseringen passade Ubuntus grundare, Mark Shuttleworth, på att lovprisa Microsoft för Windows 7.

- Windows 7 är suveränt och det är en klar förbättring jämfört med tidigare versioner. Även på netbooks är Windows 7 ett lovande operativsystem, säger Mark Shuttleworth.

Ubuntu 9.10 lanserades endast fem dagar efter Windows 7, något som med största sannolikhet inte är en tillfällighet. Ubuntu har under flera år försökt att öka sina marknadsandelar gentemot Windows.

Trots lovorden tror Mark Shuttleworth att Microsoft kommer att tappa andelar på marknaden för netbooks. Han nämner tre skäl till att Ubuntu kan komma att bli en allvarlig konkurrent på netbooks.

- För det första kommer Microsoft fortsätta att försöka leverera Windows XP till netbooks. Trots att det är ett åtta år gammalt operativsystem och en förlegad plattform, säger Mark Shuttleworth.

Mark Shuttleworth tror även att få användare kommer byta till netbook-versionen Windows 7 Starter som har för många begräsningar. Han anser dessutom att Windows är för dyrt och en sluten teknik, något som kommer få fler användare att välja Ubuntu.

Den nya versionen av Ubuntu som tidigare gick under kodnamnet Karmic Koala innehåller enligt Mark Shuttleworth en hel del förbättringar och ökad kompatibilitet.

Ubuntu 9.10 släpps för gratis nedladdning på torsdag denna vecka.

IDG News