Bland de nya funktionerna som kommer i Android 2.0 märks en uppgradering av systemet för e-posthantering där man kan hämta in meddelanden från flera olika konton. Operativsystemet får dessutom direktstöd för Exchange, något som tidigare krävde tredjepartsprodukter.

Men enligt Googles information är det upp till telefonleverantörerna att bestämma om man vill aktivera Exchangestödet. Nytt i version 2.0 är även en uppgradering av webbläsaren med stöd för programmeringsgränssnitt för den kommande html 5-standarden.
I övrigt kan noteras att nya Android har stöd för digital zoom i mobilernas kameror och utökade funktioner för multitouch. 

Dessutom ger den nya versionen stöd för flera olika skärmupplösningar, exempelvis 800x480 och 854x480 punkter.
Bland de första telefoner som stöder Android 2.0 märks operatören Verizons Droid som tillverkats av Motorola. Den ska komma redan nu i november och mycket tyder på att även Sony Ericssons Xperia X3 ska presenteras i nästa månad och då troligen med det nya operativsystemet.

Sedan är frågan om det går att uppgradera alla de Android-telefoner som nu finns ute till den nya versionen. Till IDG News säger Googles företrädare att det är upp till operatörerna att genomföra denna process.