Sociala medier kan användas på olika sätt ute på företagen – internt för kommunikation, externt för marknadsföring eller på båda sätten. De flesta företag känner en viss tvekan. Det går fort och osäkerheten är stor kring hur de ska användas.
Researrangören Ving arbetar sedan ett par år aktivt med att använda sociala medier som marknadsförings- och säljkanaler.
– Vi såg att en del kunder diskuterade våra resor på andra sajter än vår och bestämde oss för att bjuda in dem till dialog, säger Lisa Rönnberg, webbansvarig på Ving.
Olika sorter. ”Medlemmarna på Facebook är våra mest lojala kunder. Våra Twitterföljare är en helt annan grupp, där finns marknaden, journalister, bloggare och konkurrenter”, säger Lisa Rönnberg, webbansvarig på Ving.
För fyra år sedan började Ving därför lägga ut filmer om sina resmål på Youtube, filmer som också ligger på den egna sajten.
– Där har vi en hel del att göra fortfarande. Ambitionen är att alla våra 170 resmålsfilmer ska finnas där.
Samma år började Ving också testa att lägga ut reseberättelser, resmålstips och annat användargenererat material på speciella kampanjsajter.
2008 var det dags att skapa en Facebookgrupp. I dag har den drygt 4 000 medlemmar.
– Medlemmarna där är våra mest lojala kunder – de är vana resenärer som rest med oss i mer än tjugo år.
Annat är det med Twitterföljarna.
– De är ju inte alls lika många och det är också en annan sorts personer. Där finns marknaden, journalister, bloggare och konkurrenter, säger Lisa Rönnberg.
Facebook börjar däremot på allvar bli en kontaktyta mot kunder, konstaterar hon.
– Vi svarar på frågor och ger tips. Just nu är det mycket frågor om vinterns resmål . Däremot säljer vi inga resor på Facebook än, men det kanske kan ändras i framtiden.
Det finns planer på att bygga ut gruppen med någon slags undergrupp där det ska gå att söka resesällskap.
– Det är ett önskemål vi ofta får. Barnfamiljerna vill ofta kunna ta kontakt med andra familjer som ska åka på samma resa redan innan eller få tag i andra familjer som de umgåtts med under en resa men sedan tappat kontakten med.
Det viktigaste sättet att nå kunderna är självklart den egna sajten. Den har 400 000 besökare i veckan och anpassas nu för att öka interaktiviteten med blogg och möjligheter för användarna att lägga in material. Betasajten är publik så att användarna kan gå in och se hur den fungerar och lämna förslag på förbättringar.
– Visst kan konkurrenterna också se den, men det tar tid att bygga och vår tanke är att med användarnas hjälp få den så bra som möjligt innan vi lanserar den, säger Lisa Rönnberg.
Förutom hemsidan känns Facebook bäst – och bloggarna, tycker Lisa Rönnberg.
– I somras var det Vingvärdarna i Kroatien som bloggade om sin vardag med vackra bilder och tips. Vi hade många besökare men väldigt få ställde frågor via kommentarsfälten på bloggen, berättar hon.
Så Lisa Rönnberg och hennes kolleger satte sig och funderade och så lade de till en knapp under bloggen där man kunde mejla in frågorna i stället.
– Då fick vi fart på trafiken. Men det är klart att alla kanske inte vill lägga ut frågor kring sina privata resor publikt på en blogg. Sådant måste man ha ögonen på.
Bloggandet gick så bra att även värdarna på Gran Canaria, Teneriffa och Fuerteventura snart också drar igång, berättar Lisa Rönnberg.
– Det är inte precis så att man behöver sälja in tanken om att blogga. De vill gärna berätta om sin vardag och vad de upplever.
Trots att Ving nu finns i många olika kanaler tycker Lisa Rönnberg inte att det är svårt att hantera.
– Vi klarar av det utan problem. Jag ägnar kanske sammanlagt en timme om dagen åt att kolla runt och svara på frågor som kommer in elller skriva annan information.
Så är inte heller Vings satsning slut med Twitter och den nya sajten. Nästa steg blir troligen den sociala söktjänsten Twingly Channels.
– Sedan april använder vi Twingly på våra resmålssidor för att få in det som sägs ute i bloggvärlden om dem. Twingly Channels finns ju bara som beta men vi hoppas att den ska kunna flytta över ämnen som handlar om oss till vår sajt i större utsträckning.
Lisa Rönnbergs bästa råd till de företag som vill börja med sociala medier:
- Våga testa, bättre att finnas där än inte alls. Diskussioner om varumärket/produkterna sker i dessa kanaler varje dag.
- Börja med en kanal i taget och se hur den utvecklas.
- Dela upp ansvaret internt mellan olika avdelningar så att rätt person svarar på rätt inlägg eller fråga.
- Var aktiv och svara på inlägg och kommentarer, då finns möjligheten att påverka vad som sägs.