– Vad vi kan utläsa så här långt genomfördes attacken med hjälp av datorer utanför Europa, säger Stefan Månsby.

Men att överbelastningsattacken kom från kapade datorer utanför Europa utesluter inte alls att personerna som tryckte på startknappen för attacken finns i Sverige.

När CS får tag i honom har han tillfälligt klivit ut från det ”Waroom” där företaget samlat egna och externa specialister för att avvärja och analysera förmiddagens massiva överbelastningsattacker.

Stefan Månsby säger att attacken var riktad specifikt mot en av de mediekunder som Basefarm sköter systemdrift åt.

Analyserna pågår fortfarande om de exakta orsakerna till varför attackens effekter även slog ut så många andra dagstidningswebbsajter som driftas av Basefarm. Under morgonen och förmiddagen låg någonstans mellan 30 och 40 dagstidningssajter nere som en direkt följd av attacken, bland dem Göteborgsposten, Sundsvalls Tidning och VLT.

Stefan Månsby säger att Basefarm ”nästan dagligen” avvärjer överbelastningsattacker riktade mot de högprofilerade mediesajter man sköter driften åt.

Vad var det som gjorde just den här attacken fick så stora konsekvenser?

– Vi har teorier om orsakerna till detta. Men analyserna pågår fortfarande, så vi går inte ut mer information just nu, säger Stefan Månsby.

Stefan Månsby säger att Basefarm tillsammans med den kund som attacken riktade sig mot kommer att polisanmäla händelsen.

Attacken inleddes klockan 05.30 i morse. Enligt Stefan Månsby var systemen igång igen omkring klockan 09.00. Men därefter hade man problem att starta flera dagstidningssajter igen. Framåt lunchtid var alla sajter igång, enligt Basefarms CTO.

Även Comhem uppger att deras e-post- och webbhotelltjänster låg nere ett par timmar under morgonen till följd av attacken. Stefan Månsby säger att han ännu inte kan bekräfta den uppgiften.

Stefan Månsby säger också att ett flertal av Basefarms kunder överhuvudtaget inte märkte av attacken.