Adeprimo sköter webbsystem åt ett 40-tal svenska webbtidningar, bland dem titlar inom Stampengruppen och Mittmediagruppen. Nu går företaget ut och berättar öppet om morgonens störningar.

"Attacken verkar vara väl samordnad vilket tyder på en uttalad vilja och teknisk kompetens för den här typen av attack. I samarbete med nätleverantörer samlas nu information in om attacken. Därefter kommer en polisanmälan lämnas in", skriver företaget i ett pressmeddelande.

En överbelastningsattack innebär att mängder med datorer, infekterade med virus eller trojaner, på en given signal börjar ösa data och förfrågningar mot en viss server, tills den inte längre klarar av att svara.

Och det var inga små mängder som slog mot Adeprimos system. Varje sekund skickades 400 000 anrop. Den normala nivån ligger på 800 anrop per sekund.

Det är ännu oklart exakt vilken av tidningarna som var målet, men klart är att mellen 30 och 40 publikationer slutade fungera i flera timmar, från tidig morgon till efter lunchtid.

– Vi kommer nu tillsammans med Basefarm tillsätta en arbetsgrupp som får i uppdrag att se över hur vi kan öka säkerheten och förebygga liknande angrepp i framtiden, säger Adeprimos vd Mattias Rosberg i ett uttalande.

– Vi har inte heller blåst faran över utan har fortsättningsvis full beredskap om nya attacker kommer, fortsätter han.

Adeprimo använder driftföretaget Basefarm som underleverantör. Företagets teknikchef berättade tidigare för CS datorerna som användes i överbelastningen har spårats till platser utanför Europa. Det utesluter dock inte att personen som fjärrstyr dem finns betydligt närmare sina offer.

Adeprimo ägs gemensamt av Stampengruppen tillsammans med Mittmedia, Eskilstuna-Kuriren och Nya Lidköpings-tidningen.