Molntjänsten kallas My Citycloud och gör det möjligt att med ett musklick skapa en virtuell server som kan skalas upp efter behov. I konceptet ingår även e-posttjänster samt 500 GB data för varje server vilket innebär att mindre företag snabbt ska kunna komma i gång. Tanken är att man betalar per timme i stället för att investera i egna servrar och annan arkitektur.

Enligt City Network hamnar priset på ungefär hälften av konkurrerande produkter, exempelvis Amazon EC2.

Predrag Mitrovic, oberoende specialist på molntjänster på företaget My Nethouse, bekräftar påståendet.

– Det ser onekligen attraktivt ut. Som jag ser det har City Network bättre upptid och attraktivare priser på bättre konfigurationer än Amazon, säger Predrag Mitrovic.

Han har tittat närmare på City Networks prissättning per timme jämfört med Amazon EC2 samt olika nivåer av minne och processorkraft på servrarna. Här framkommer att Amazons pris för vad som kallas Small Instance med 1,7 GB ram och 160 GB lagring på en virtuell server kostar motsvarande 50 öre per timme. Det kan jämföras med City Networks pris på 33 öre per timme.

City Networks styrelseordförande Johan Christenson berättar att My Citycloud utvecklats ihop med företag som Dell, Cisco och Enomaly vilket ska borga för en stabil teknisk plattform.

– Underliggande är det Linux och Xen som körs och du kan med ett knapptryck skaffa dig Windows eller olika Linuxvarianter. Windows 2008 Datacenter Edition, Centos, Fedora och Open Solaris är tillgängliga vid starten, säger Johan Christenson.

Han betonar att My Citycloud använder den infrastruktur som City Network har haft på plats länge med trippla linor, dubbel kyla samt 100 procent garanterad upptid.

Fakta

City Network säljer datorkraft per timme enligt samma modell som Amazon tillämpar med tjänsten EC2.
Kunderna kan välja hur mycket datorkraft de behöver, även antal kärnor och arbetsminnen. I varje server ingår 500 GB dataöverföring och sedan tillkommer 50 öre per GB. För lagringsutrymme betalar man 2 kronor per GB och månad.