• Apple närmar sig med rekordfart 30 procent av marknaden i Europa och USA.
  • Iphoneanvändarna har sedan sommaren 2008 laddat ner två miljarder applikationer från Apples Appstore.
  • Det finns 85 000 applikationer från 125 000 utvecklare att välja på.

Den gruppen har ett markant annorlunda användningsmönster än andra mobilanvändare. Gruppen utnyttjar mobila tjänster i större utsträckning än någon annan.

Utöver användandet av applikationer står gruppen för merparten av allt mobilt webbsurfande.

På en marknad som i första hand är konsumentdriven och i andra hand företagsrelevant börjar vi märka rörelserna bland företagskunder.

Nyligen kunde vi läsa om hur norska mediekoncernen Schibsted, som i Sverige äger Aftonbladet och Svenska Dagbladet, helt gått över till Iphone.

”Vi har redan fått in ett fyrtiotal förslag på applikationer att utveckla för att tjäna pengar och bli effektiva”, säger företagets cio Oscar Edholm till CS systertidning CIO Sweden.

Iphone tar fart in i företagen och min bedömning är att många kommer att följa Shibsteds exempel under 2010.

De underliggande skälen till den utvecklingen är insikterna om att en Iphone inte bara är en bra telefon utan en etablerad plattform för att tillhandahålla produkter och tjänster och att det finns klara administrativa fördelar med att kunna standardisera på en telefon.

Det tredje skälet är inte lika uppenbart, och inte många har upptäckt rörelserna på Iphonehorisonten. Det handlar om två stora grupper av utvecklare som vardera är på flera miljoner. Den ena gruppen är Dotnetutvecklare och den andra gruppen är Flashutvecklare.

För en kort tid sedan lanserades produkten Monotouch av Linuxföretaget (!) Novell. Med Monotouch kan plötsligt en handfull miljoner Dotnetutvecklare använda C# för att bygga Iphone-applikationer.

Adobe avslöjade nyligen att miljontals Flashutvecklare kommer att kunna utveckla Iphoneapplikationer i Actionscript 3 med Flash Professional CS5.

Med sådana framgångar som Apple rönt med bara 125 000 utvecklare som använt relativt okända Xcode och Objective-C så är det inte svårt att räkna ut vad som händer när miljontals Dotnet- och Flashutvecklare kan börja jobba.

Under 2010 ser vi Iphone klädd i blåställ för mobilt servicearbete och i kavaj för mobilt beslutsstöd – och ännu fler nya affärsmöjligheter för företag som vill nå sina rörliga kunder.

Fakta

... skriver våra krönikörer om problem och möjligheter med att få affärsnytta av sina teknikinvesteringar. Alla har erfarenheter direkt från verkligheten. Varje månad kan du läsa Andreas Sjöström, Filip Ekstrand, Gunilla Etsare och Joakim de Leeuw.