Den som i dag köper en bok – i så gott som vilket EU-land som helst – har en lång rad rättigheter som konsument. Om boken däremot är digital och laddas hem gäller helt andra regler. Nu höjs röster för att konsumenträtten måste moderniseras i hela EU.
Marknadens potential är gigantisk. Det handlar inte bara om e-böcker utan om musik, mjukvara, film – allt som kan levereras via bredband.
– Konsumenter måste känna att de är ungefär lika skyddade när de köper en vara som när de köper någonting de laddar ner. Det är obegripligt att det ska vara annorlunda, säger konsumentminister Nyamko Sabuni.
Redan nästa år kan ett nytt EU-direktiv för konsumenträtt träda i kraft, men de nya bestämmelserna gäller inte digitala köp. Därmed står en rad komplicerade frågor obesvarade. Hur ska en nedladdning reklameras? Får kopieringsspärrar se ut hur som helst? Kan en leverantör avtala bort sitt ansvar om ett program inte fungerar?
Under Sveriges halvår som ordförandeland i EU tar regeringen ett första steg för reglering av marknaden för digitala filer. På onsdagen hölls en konferens på temat under Nyamko Subanis ledning. På plats fanns bland andra Meglena Kuneva, EU-kommissionär med ansvar för konsumentfrågor.
– Vi måste gå steg för steg, sa Meglena Kuneva.
Hon lyfter fram möjligheterna med att åtminstone få fart på e-handeln med fysiska varor inom unionen. Handeln på nätet växer snabbt, men än så länge köper få surfare varor från utlandet – trots att det många gånger finns stora pengar att spara. Gemensamma regler om till exempel reklamationsrätt, garantier och leveranstid ska göra kunderna tryggare och därmed mer villiga att shoppa internationellt.
– Om lagstiftningen finns på plats kan vi vänta oss att marknaden öppnar upp, säger hon.