New Yorks statsåklagare, Andrew Cuomo, väckte igår åtal mot Intel. I åtalet hävdar Andrew Cuomo att Intel ägnat sig åt olagliga metoder och brutit mot de amerikanska antitrustlagarna.

Enligt Andre Cuomo ska Intel ha både ha hotat datortillverkare och varit inblandade i mutor. Stämningsansökan hävdar även att Intel på ett systematiskt sätt ägnat sig åt kriminell verksamhet världen över.

Den senaste stämningsansökan mot Intel är endast en i raden av juridiska problem som plågar företaget. Intel håller sedan tidigare på att kämpa med stämningar från i Sydkorea, Europa, Japan och USA.

- Det här är ett stort problem och mycket resurskrävande för Intel. Dessa juridiska processer kommer att kosta Intel mycket i både tid och pengar, säger Dan Olds, analytiker på Gabriel Consulting Group.

Enligt analytikern Rob Enderle på Enderle Goup kan den senaste stämningsansökan öppna upp dörrar för konkurrenten AMD. AMD har tappat marknadsandelar mot Intel de senaste åren.

- Den rådande situationen får Intel att uppfattas som sårbart och många datortillverkare kan bestämma sig för att istället använda AMD som leverantör, säger Rob Enderle.

Både Olds och Enderle tilläger dock att Intel har ett stort försprång på den tekniska sidan jämfört med AMD, och det är vad kunderna bryr sig om. AMD är ännu inte tillräckligt stort för att kunna konkurrera direkt med Intel, menar de båda analytikerna.

IDG News