(CS/Malmö) Utvecklingsmetoden Scrum är ett flitigt debatterat ämne under utvecklarkonferensen Øredev som pågått i Malmö under veckan.

Scrum är den mest populära metoden för agil eller lättrörlig utveckling. Men på senare tid har allt fler kritiska röster höjts vid sidan av hyllningskören.

– Scrumidén har tappats bort i Scrumindustrin, säger Dan North, konsult på Thoughtworks och en av talarna på Øredev.

Han anser att Scrum har blivit en kommersiell cirkus, som har fått ett eget liv. Mängder av konsultföretag lever på att certifiera utvecklare till så kallade Scrum Masters. Konsultföretagen i sin tur betalar dyra licenspengar till organisationen Scrum Alliance för rätten att certifiera.

– Scrum har helt enkelt blivit ett sätt för en massa människor att tjäna pengar.

Företag betalar villigt för att skicka iväg sina anställda på en tvådagarskurs i Scrum. Sedan lutar sig många vd:ar och cio:er tillbaka och tror att de jobbar agilt, enligt Dan North.

Erik Lundh, välkänd profil inom agil utveckling och även han talare på Øredev, håller med i kritiken. Han har bland annat varit global expert för den stora agilsatsning Ericsson Multimedia startade med tusentals personer i slutet av 2006. Ericsson provade där Scrum och andra varianter av agil utveckling och bestämde sig slutligen för en egen agil metod som var betydligt mer krävande än Scrum.

– Scrum har blivit en kult. Det är enkelt och snabbt, men det ger inte den bästa nyttan för företagen. Företagen måste inse att de behöver bli agila på riktigt, säger han.

Enligt Erik Lundh innebär riktig agil utveckling bland annat ett mycket mer disciplinerat arbetssätt än med Scrum, och en djupare teknikförståelse.

– Jag tror att agil utveckling är en av de saker som kan rädda it-jobben i Sverige. Men om vi bara skickar folk på Scrumkurser och nöjer oss med det så bränner vi det hoppet.

Petri Haapio, coach och konsult på Reaktor och även han talare på Øredev, håller delvis med i kritiken mot Scrum. Han har bland annat hjälpt Nokia med företagets agila satsning.

– På Nokia använde vi Scrum, och det fungerade bra. Men det är svårt att implementera Scrum på ett framgångsrikt sätt, trots att det är ett enkelt ramverk. Många lyckas inte, säger han.

Enligt Petri Haapio är huvudproblemet att det finns så många missförstånd kring Scrum.

– Scrum är ingen silverkula som löser alla problem. Företag försöker få fördelarna utan att veta hur de ska göra och vissa konsulter hävdar att de är experter utan att ha kompetens, säger han.

Fakta

Scrum är ett ramverk för agil mjukvaruutveckling.

Tanken med agil, det vill säga lättrörlig, utveckling är att systemutvecklingsprocessen ska vara så flexibel som möjligt – det ska gå snabbt att införa förändringar. Förespråkarna anser att individer och interaktion är viktigare än processer och verktyg, samt att fungerande mjukvara är viktigare än innehållsrik dokumentation.

Det finns flera andra systemutvecklingsmetoder som bygger på agil utveckling, exempelvis XP och DSDM, men Scrum är den mest använda.

Scrum skapades av Jeff Sutherland och Ken Schwaber. Den första formella beskrivningen av metoden släpptes 1995.

Scrum Alliance är den organisation som i dag äger rätten till Scrum. Organisationen tar bland annat ut licensavgifter av de som utbildar och certifierar andra i Scrum.