Jag vill inte höra på eländet och än mindre läsa om det, men likväl upprepas det vecka ut och vecka in.

Men eftersom utgångspunkten för det här seminariet var att internet fick sitt definitiva genombrott på hösten 1994 och det råkar sammanfalla med att jag i augusti samma år började jobba på CS så gick jag dit.

Visst dröp det stundtals av nostalgi, men det sades så mycket kloka saker, också om framtiden, att det är värt en krönika. Jag tar mig friheten att bara plocka det som sades utan att ange vem som sa det. Det blir som en blogg både tryckt och online.

Vad som händer på nätet framöver är det ingen som vet. Om det var så skulle internet dö. Allt stort som uppstått på internet sedan 1994 har kommit fram utan kommersiella drivkrafter.

Ta webbläsarna, till exempel. Det fanns mängder. Många minns kanske Netscape, men vem minns Mosaic? Hur som helst var det de här applikationerna som gjorde att internet fick fart. Men inte fanns det någon kommersiell drivkraft hos utvecklarna. Kommersialismen stod Microsoft för med Internet Explorer, men det gick aldrig att ta betalt för den.

På samma sätt är det med Google. Det rullade länge på som ett urspårat doktorandprojekt. Först efter många år blev det business med internets enorma hävstång.

Facebook och Twitter har heller aldrig drivits fram av kommersialism, men de har sopat banan med alla communities som skapades av kommersiella skäl. Saker som slår på internet gör det därför att de uppkopplade upptäcker att de har ett behov av dem, behov de inte ens visste att de hade. Det här gör att nätet är så svårt för traditionell business och förklarar varför deras agerande i bästa fall är reaktivt och i sämsta fall direkt motarbetande.

I dag diskuteras nätneutralitet, som går ut på att ingen trafik på internet ska diskrimineras. Den som tror att diskussionen är ny och att hoten mot nätneutralitet dyker upp först nu har fel.

Den dominerande teleoperatören, som 1994 var Telia, var rabiat motståndare till hur domänadresserna var utformade. Företaget ville till exempel att det tydligt skulle framgå i vilkens nät trafiken gick.

Vilket mörker om Telia hade segrat. Vi hade fått en namnkonstruktion som varit helt hopplös att hantera. Björn Eriksen i salig åminnelse för att han stod emot trycket.

I dag är det mobiloperatörerna som är det största hotet mot nätneutraliteten. Återigen är det applikationer som skapats av internetvärlden, till exempel Skype och Google Voice som är hotet mot mobiloperatörenas intäkter.

Skype skapades inte av kommersiella skäl. Utvecklarna av Skype fascinerades av att internet gjorde det möjligt att göra telefoni till en applikation vilken som helst på nätet. Inte många kronor tickade in från användarna.

Att sedan E-bay köpte Skype är en helt annan femma.

I dag skapas mängder av företag med enda målet att bli köpta av Google. De blir aldrig stora.