Alla leverantörer av utrustning för mobilt bredband ligger nu på för att komma först i racet mot de nät som ska öka hastigheten från dagens standard på 7,2 Mbit/s till cirka 100 Mbit/s i de nya nät som byggs med lte-teknik, populärt kallad 4g.


GSM Association tror att lte inte kommer att slå igenom förrän kring 2015. Men då kommer marknadsandelen vara betydligt större än konkurrenten Wimax.

Operatörerna utlovar hastigheter på drygt 20 Mbit/s redan i dagens 3g-teknik men om man får tro leverantörer som Nokia Siemens Networks går det att skruva upp hastigheten i 4g-näten till 1 Gbit/s inom ett par år. Tekniken kallas lte advanced och bygger på att man kommunicerar med flera terminaler samtidigt.

– Vi har redan testat detta med gott resultat i Tyskland och det behöver inte innebära något större tekniksprång eftersom man i princip använder samma basstationer som för lte, säger Lauri Oksanen, utvecklingschef hos finsk-tyska Nokia Siemens Networks.

Hans företag har, liksom svenska Ericsson, franska Alcatel-Lucent och kinesiska Huawei, kompletta paket som står och väntar på de operatörer som ska uppgradera från 3g till 4g.

Det samma gäller kinesiska ZTE:

– Vårt fokus just nu är att erbjuda stabila nät för lte i Europa, Amerika och Kina. Tillsammans med de andra leverantörerna arbetar vi för att utveckla specificeringen för lte advanced och ska sedan dra i gång testerna kring standarden, säger Jonas Mattesson, teknisk direktör på kinesiska ZTE.

Bengt Nordström, vd på Northstream, tror att det kan dröja flera år innan tekniken verkligen fungerar.

– Det är inga problem att visa medierna och andra intresserade att lte fungerar som teknik och levererar högre hastighet än 3g gör – och det redan nästa år. Men den kommersiella marknaden med stabila nät, tjänster och produkter i volym, den ligger nog två tre år bort i tiden, säger Bengt Nordström.

Marcus Adaktusson, presschef på Telenor i Sverige, tror ändå att man ska kunna hålla jämna steg med Telia och komma i gång med lte nästa år.

Men Erik Hörnfeldt, informationschef på operatören Tre är tveksam till att leverantörerna ska kunna hålla vad de lovar.

– Vi kommer inte att vara i gång förrän det finns modem att köpa. Kom ihåg hur det var när 3g skulle lanseras. Mobilerna var flera år försenade. Även när det gäller de modem som klarar 21 Mbit/s råkade vi ut för långa förseningar. Annonserade produkter är en sak, fungerande produkter på butikshyllan en annan, säger Erik Hörnfeldt.

Han vill inte ge någon tidsplan men säger att när man väl fattar beslut om uppgraderingen ska hela arbetet kunna genomföras på tre månader.

– Vad vi behöver göra är att stoppa in nya kort i skåpen, montera en ny antenn på masten och sedan uppgradera transmissionen fram till basstationen. Det är en relativt enkel process, men någon måste fysiskt besöka basstationen så det kan det bli dyrt och ta tid, säger Erik Hörnfeldt.

Fakta

Lte ger i sin ursprungliga en överföringstakt på 100 megabit per sekund. Men specifikationen för lte uppfyller inte Internationella teleunionen ITUs krav på 4g. Därför utvecklar organisationen 3gpp standarden lte advanced som stöder en gigabit per sekund. Specifikationerna ska låsas i mitten av 2011 men redan nu testas tekniken i pilotprojekt hos flera leverantörer.