Koden, som är byggd i form av en mask, drabbar bara användare som har knäckt sin Iphone så att den kan köra program som inte har godkänts av Apple. En sådan knäckning kallas jailbreak och motarbetas aktivt av Apple.

För att drabbas måste användaren dessutom ha aktiverat inloggning via ssh och ha kvar originallösenordet. För erfarna användare är det alltså inte svårt att skydda sig mot angreppet.

Ikee, som masken kallas, byter ut telefonens bakgrundsbild och söker efter fler telefoner att infektera men gör i övrigt ingen skada. Den skulle dock kunna byggas om för att till exempel samla in eller förstöra användarens data.

Maskens skapare, en 21-årig programmerare från Australien, säger till IDG News att det hela var tänkt som ett skämt och att han aldrig hade för avsikt att hans mask skulle få så utbredd spridning. Mest ville han att fler skulle bli uppmärksammade på faran med att knäcka sin telefon utan att byta lösenord.

– Många har tackat mig, säger han till IDG News, men medger att drabbade också ha tagit illa upp.

Bakgrundsbilden föreställer artisten Rick Astley och texten "Ikee is never going to give you up". Rickrolling – att lura användare att klicka på en länk till Astleys 1980-talshit Never gonna give you up – blev för några år sedan ett populärt spratt på webben.

Häromveckan började en hackare från Nederländerna utnyttja säkerhetsluckan på ett mer elakartat sätt. Han tog över telefoner och lämnade ett meddelande där han kräver fem euro, motsvarande omkring 50 kronor, för instruktioner om hur säkerheten rättas till.

Fakta

En knäckt, eller jailbreakad, Iphone kan ta emot program från andra ställen än Apples officiella programbutik App Store. Dessutom kan utvecklare kringgå tillverkarens spärrar och få tillgång till fler funktioner, till exempel att flera tredjepartsprogram körs i bakgrunden.