I ett uttalande idag meddelar den amerikanska filmindustrins intresseorganisation MPA, Motion Picture Association, att schweizisk och belgisk polis genomfört en lyckad räd mot det största fildelningsnätverket inom peer to peer-nätet Edonkey.

Nätverket kallas Razorback 2 och dess servrar fanns placerade på ett webbhotell i Zavantem nära Bryssel i Belgien. MPA säger att belgisk polis beslagtagit servrarna och att deras schweiziska kollegor arresterat den man som var ansvarig för en webbsajt kopplad till innehållet.
- Det här är en stor seger i vår kamp för att kapa flödet av illegalt material som cirkulerar på nätet genom peer to peer-nätverken, säger MPAs ordförande Dan Glickman i ett uttalande.

Under 2005 uppskattades det att Edonkey hade tre miljoner användare som använde mellan 100 och 200 servrar. Razorback 2 var den populäraste servern med cirka 1,3 miljoner användare, uppger MPA.

Enligt MPA drevs Razorback 2 som ett kommersiellt företag, med annonser på sajten och bidrag från användarna. Nätverket innehöll 170 miljoner filer, däribland upphovsrättskyddade filmer, tv-program, mjukvara och musik. Nätverket har använts av fildelare över hela världen.

Tillslaget är det senaste i raden av insatser mot fildelningsservrar. Sedan november 2004 har myndigheterna lyckats stänga alla större Edonkey-servar i USA och Europa, säger MPA.