Rupert Murdoch, vd och styrelseordförande i News Corporation, fortsätter sitt krig mot Google. I en ny intervju med Sky News Australia säger han sig vara beredd att förhindra sökmotorn från att indexera artiklar från hans tidningar i ännu högre grad än tidigare.

– Jag tror att vi kommer göra det, men först när vi börjar ta betalt, säger han.

Samtidigt är det oklart exakt vad han menar, eftersom Murdoch hävdar att Wall Street Journal redan hålls borta från sökmotorn. En sökning efter aktuella rubriker i webbupplagan av finanstidningen ger dock träffar som leder till online.wsj.com.

Om Murdoch gör verklighet av sina planer skulle det innebära att material från till exempel The Sun, the Times och Wall Street Journal försvinner från sökmotorns index, men även från nyhetstjänsten Google News. Målet är att rita om inte bara hur webben ser ut och fungerar utan även läsarnas beteende. Folk som sporadiskt klickar sig in på hans tidningar från en sökmotor istället för att trofast följa en publikation är av litet värde för annonsörerna och därmed för honom, säger han till Sky News.

– Det finns inte tillräckligt med reklam i världen för att alla webbplatser ska bli lönsamma. Vi har hellre färre besökare som betalar.

Att hindra en sajt från att indexeras av Google är mycket enkelt och kräver bara några rader kod i en textfil, kallad robots.txt, som läggs på webbservern.