Först kom webbläsaren Chrome, sedan operativsystet Android och nu är det dags för Google att satsa på ett eget programmeringsspråk. Tanken är att Go ska kombinera funktioner för dynamisk hantering som finns i Python med prestanda och säkerhet som finns i program som C eller C++.

Enligt Google handlar det fortfarande om en produkt på experimentstadiet men ”The Go Team” skriver på Googles utvecklarblogg att man tror sig ha en produkt som ska vara särskilt lämpad för serverprogram. Go framställs som idealisk för programmering av system som ska hantera tusentals samtidiga dataflöden. Enligt informationen på golang.org ska Go vara ett svar på det problem som många utvecklare står inför när serverprocessorer får allt fler kärnor som dock inte programmen kan utnyttja fullt ut.

Helt stilenligt presenteras den nya produkten på Google videotjänst Youtube.

Russell Cox, som ingår i Googles utvecklarteam säger i videoklippet att han främst uppskattar snabbheten i den nya utvecklingsmiljön.

– Go är ett snabbt, roligt och produktivt språk som man kan få mycket gjort med på en dag. De flesta av mina byggen tar bara en sekund att få på plats, säger Russell Cox.

Ola Bini, konsult på Thoughtworks Studios, tycker att Go ser intressant ut men att det knappast handlar om någon revolution.

– Marknaden för lågnivåspråk har inte ändrats mycket de senaste tio åren. Det finns egentligen bara fyra: C, C++, Objective C och D. Alla dessa har kända problem så det är kul att se lite innovation, säger Ola Bini.