Under webbkonferensen Sime delades ett pris ut till bästa svenska Androidutvecklare, Swedish Android Developers Contest 2009. Juryn kom fram till att Jonas Peterssons mobila variant av prisjämförelsesajten Prisjakt var bäst.

– Det var han som kom och frågade oss om han fick göra en lösning, helt gratis. Det gjorde han och vi matade sedan in kompletterande data, säger Magnus Bengtsson, marknadsansvarig på Prisjakt.
Applikationen släpptes i september, betan i juni. Den har nu över 5 000 nedladdningar och av de som laddat ned den är det 80 procent som har den kvar.

Sedan tidigare fanns det även en Iphoneapplikation, men Androidversionen är försedd med en skanningsfunktion. Det gör att när användaren står i butiken kan denne skanna in streckkoden och får därefter upp prisjämförelser i andra butiker, användarkommentarer och betyg och dessutom en koppling till Google Maps.

Det smarta är att användaren direkt får upp en lista med priser för samma produkt. Om den är billigare i en annan butik än den användaren står i kan denne antingen försöka pruta på priset eller gå vidare till nästa butik. I det senare fallet finns en automatisk koppling till mobilens inbyggda gps med navigeringsfunktion.

– Eftersom Android till skillnad från Iphone är en fri plattform tror vi att Android blir mer attraktiv för utvecklarna. Iphone är visserligen större och mer känt som varumärke, men vi tror att Android växer snabbare än Iphone, säger Magnus Bengtsson.

Jonas Petersson, som gjort appplikationen, är till vardags teknikchef på XMS Penvision, ett företag som bland annat jobbar med mobila tillämpningar för Anotos digitala pennor. Företaget har tagit fram tillämpningar för Symbian, Blackberry och Windows Mobile. Han hade först tänkt bygga en Androidapplikation för sitt eget företag, men eftersom stöd för Bluetooth inte kom förrän i Android 2.0 som släpptes nyligen, fick det bli Prisjaktapplikationen i stället.

– Det är ingen diskussion om att bland de plattformar jag har använt är Android den klart gulligaste att jobba med. Den vi svär mest över är Windows Mobile, säger Jonas Petersson.

Den uppmärksamhet som Prisjaktapplikationen har fått har gett nya uppdrag till XMS Penvision.

– På måndag börjar jag på ett 100-procentigt Androiduppdrag, berättar Jonas Petersson.

Fakta

Initiativet till tävligen Swedish Android Developers Contest 2009 togs av operatören Tre och i juryn satt representanter från Tre, konferensarrangören Sime, Spotify och
The Viral Company.

Över 120 tävlande deltog. Förutom Prisjakt fanns bland annat Softrace och Snowstorm weather widget högst upp i toppfajten:

Softrace : En tävlingsapplikation för utomhussporter som löpning, cykling, och skidåkning.

Snowstorm weather widget: Visar detaljerade väderprognoser från Yr.no.