Googles Androidplattform tycks ha satt blåslampan i baken på de flesta telefonleverantörer som inte vill missa sin plats vid köttgrytorna. Därför kommer nu flera alternativ till HTCs många modeller där inte minst Samsung tycks ligga långt framme. För egen del måste jag erkänna att jag inte tidigare haft möjlighet att testa några telefoner som bygger på Android. Allra helst hade jag ju velat testa Android 2.0 men ännu är det bara Motorola som hunnit komma till skott med den senaste versionen.

HTCs Tattoo och Samsungs i7500 Galaxy påminner funktionsmässigt mycket om varann så låt mig börja med vad som skiljer. Ännu är det inte särskilt vanligt med fm-radio på Androidplattformen så därför är Tattoo ett trevligt undantag. Eftersom jag själv måste betala mina mobilräkningar drar jag mig lite för att lyssna på webbradio i telefonen och även om man har flatrate får man se upp med detta när man lämnar landets gränser. Därför blir jag lite orolig när jag ser att det faktiskt lanseras sprillans nya telefoner som saknar fm-radio.

Men Samsungs Galaxy har andra fördelar. Det gäller inte minst den ljusstarka oled-skärmen samt inbyggt minne på 8 GB. Dessutom är kameran snäppet bättre med upplösning på fem megapixel medan Tattoo bara har 3,2 megapixel. Helt klart är att HTCs telefon ska ses lite som en ingångsmodell för de som gärna vill testa Googles operativsystem men inte vill betala hur mycket som helst för hårdvaran.

Så priset på cirka 3 500 kronor känns helt rätt men frågan är om Samsungs pris på 5 500 kronor kan motiveras. Svaret är väl som vanligt att det beror på vad man ska använda telefonen till. Flera av marknadens toppmodeller kostar faktiskt sex sju tusen kronor och Samsungs högupplösta skärm kan nog vara värd lite extra. Annars kan man ju satsa på Samsungs lillebror Galaxy Spica som har en mer traditionell skärm och därför kostar en tusenlapp mindre.

Vad ska man då tycka om Android? Jag tycker det är ett spännande alternativ till både Symbian och Windows Mobile men vissa saker får man se upp med. Eftersom Google ligger och spökar i bakgrunden finns givetvis mycket kopplingar till webben. Det innebär att man snabbt hitta till olika sidor genom att googla i stället för att skriva in hela sökvägarna i webbläsaren. Sedan blir man ju lätt sugen på att kolla på Youtube och uppdatera Facebook när det går så snabbt och smidigt som det ju faktiskt gör. Men då gäller det att se upp med vilken abonnemangsform man har. Lyssnar man på webbradio och kollar mycket på video från webben kan det bli fruktansvärda kostnader om man inte har valt en modell med fast månadskostnad. För den här typen av telefoner klarar i princip allt som en dator klarar och bör alltså ha samma typ av mobila abonnemang. Har man väl ordnat sådana detaljer är det bara att tuta och köra och i båda dessa fallen går det riktigt fort.

Fakta

Samsungs i7500 Galaxy har oled-skärmen på 3,2 tum, kamera med 5 megapixel och inbyggt minne på 8 GB. Operativsystemet är Android 1.5.
Pris: 5 500 kronor.
Betyg (1-5)
Storlek/form: 4
Användarvänlighet: 3
Prisvärdhet: 3
Funktioner: 3
Känsla: 4
Medel: 3,4
HTCs Tattoo bygger på Android 1.6, har skärm på 2,8 tum, kamera på 3,2 megapixel och inbyggd fm-radio.
Pris: 3 500 kronor.
Betyg (1-5)
Storlek/form: 4
Användarvänlighet: 3
Prisvärdhet: 4
Funktioner: 3
Känsla: 4
Medel: 3,6