Saab Aerosystems har sedan länge använt tunna klienter både inom produktion och utveckling, dock inte för de mest krävande uppgifterna. Men nu har bolaget uppgraderat systemen med svenska Cendios senaste version av Thinlinc som har funktioner för att köra även mer krävande program från en server.

Den nya versionen stöder virtual desktop infrastructure, vdi, en teknik som ger en komplett skrivbordsmiljö via direktkoppling mellan server och tunna klineter eller vanliga datorer.

Sofia Thorn, Saab Aerosystems it-chef, berättar att ett 50-tal av företagets utvecklare börjat testat den nya arbetsmodellen.

– Bland de fördelar vi ser är att ingenjörerna kan köra flera olika system på samma klient, säger Sofia Thorn.

Det handlar om Saabs egenutvecklade program för flygsimulering, Visofly, samt en rad kommersiella program som installerats på centrala servrar.

– Det vi kan se nu är att systemet har tillräcklig prestanda för att köra de flygtekniska applikationerna. Nästa steg i utvecklingen är att även kunna köra cad-programmen enligt samma modell, säger Sofia Thorn.

Användarna kan också dela på grafikresurserna. Det leder till kostnadsbesparingar eftersom det räcker att förse servern med kraftfulla grafikkort i stället för att uppgradera alla lokala datorer.

– Vid de tester som vi gjort har vi åtminstone kört tio användare mot samma kort, berättar Sofia Thorn.

Grafikstödet är den stora grejen i version tre av Thinklinc, enligt Hans Leidebring, säljchef på Cendio.

– Det är något som vi utvecklat ihop med Saabgänget som varit pilotkund i två år. Tekniken kan ge rejäl prestanda även på vanliga Intelservrar med standardkort från Nvidia, säger Hans Leidebring.

Fakta

Under huven på Jas 39 Gripen finns 40 datorer som styr 450 apparater. Varje plan har drygt 30 kilometer elkablar.
Vikt: 6 500 kilo.
Max vapenlast: 3,6 ton.
Längd: 14,1 meter.
Motor: Volvo RM 12 på 40 000 hk.

Nu pågår utvecklingen av Gripen Next Generation som får starkare motor, större flygplanskropp, fler vapenbalkar och större bränsletankar.
Källa: Gripen.com