Trackern i fråga är Openbittorrent.com, en så kallad öppen tracker som inte är kopplad till en speciell torrentsajt. Filmbolagens advokat i Sverige, Monique Wadsted på MAQS Law Firm, hävdar att Openbittorrent ersatt Pirate Bays tracker, som lades ner igår.

– Openbittorrent används för fildelning och vi misstänker att den är Pirate Bays tracker med ett nytt namn. Den är inlagd som förvald tracker på alla torrentfiler som finns på Pirate Bay, säger Monique Wadsted till TT, och tillägger att domännamnet Openbittorrent.com först registrerades av Fredrik Neij, en av de dömda i Pirate Bay-härvan.

Portlane har enligt TT motsatt sig kravet på att strypa accessen till Openbittorrent, med hänvisning till grundlagens bestämmelser om yttrandefrihet och informationsfrihet. Internetaccessen innebär inte heller någon medverkan till upphovsrättsintrång, enligt företaget.

Portlane fick i juni i år kravbrev från skivbolagsorganisationen Ifpi, också då med krav på att stänga ner en fildelningssajt. Då svarade Portlande med att anklaga Ifpi för brott mot marknadsföringslagen och hota med att dra organisationen inför marknadsdomstolen.