Erkännandet kom under ett förhör i den amerikanska kongressen i går.

– Genom ett samarbete med Microsoft och delar av försvarsmakten bistod NSA med unik kunskap om säkerhetshot och sårbarheter för att göra Microsofts operativsystem bättre, uppger NSAs informationschef Richard Schaeffer under ett förhör med den amerikanska senaten.

Det är inte första gången NSA arbetar med Microsoft. 2007 erkände NSA att organisationen var med under utvecklingen av Windows Vista. Även då utnyttjades NSAs kunskap för att göra Vista säkert mot attacker och fungera tillsammans med program från amerikanska myndigheter.

Enligt Marc Rotenberg på den amerikanska organisationen för personlig integritet på internet, Epic (The Electronic Privacy Information Center), har samarbetet mellan Microsoft NSA pågått sedan början av 1990-talet.

– När NSA erbjuder sin hjälp till privata företag kring säkerhet så skapar det en oro för att de även bygger in bakdörrar som kan avlyssna användarna eller ta kontroll över deras datorer, säger Marc Rotenberg.

Enligt Andrew Storms på säkerhetsföretaget Ncircle Security är det föga troligt att Microsoft skulle tillåta NSA att plantera bakdörrar i operativsystemet.

– Skulle det vara överraskande om det fanns en bakdörr? Knappast, speciellt med tanke på den förra administrationen i USA. Min magkänsla säger dock att Microsoft aldrig skulle göra något sådant, i alla fall inte i hemlighet, säger Andrew Storms.

Richard Schaeffer på NSA uppger även att organisationen har arbetat tillsammans med andra mjukvarutillverkare som Apple, Sun och Red Hat för att skapa säkerhetsstandarder.

1999 upptäckte en amerikansk forskare inom kryptografi en nyckel i Windows 95, Windows 98, Windows NT och Windows 2000 som hade namnet ”_NSAKEY”. Det spekulerades då om Microsoft implementerat en bakdörr tillsammans med NSA. Microsoft förnekade anklagelserna.

IDG News