Enligt Microsofts Scott Guthrie, ansvarig för utvecklarprodukter på Dotnet, ska Silverlight 4 starta 30 procent snabbare i många fall och 80 procent snabbare i vissa. Det berättade han i går, onsdag, på konferensen PDC, Professional Devlopers Conference, i Los Angeles.

Silverlight finns i dag installerat på 33 procent av världens uppkopplade enheter, skriver IDG News.

En färdig version av Silverlight 4 släpps under första halvåret nästa år. Då ska insticksprogrammet också fungera i Googles webbläsare Chrome.

Applikationer skapade för Silverlight 4 ska dessutom kunna köras utanför webbläsaren, direkt på operativsystemet – om det är Windows eller Mac OS.

Ett exempel på nya möjligheter för utvecklarna är åtkomst till programmeringsgränssnittet, api, i Windows. Applikationer, så kallade assemblies, ska kunna kompileras en gång och köras både på Silverlight och direkt på Dotnetplattformen.

Ytterligare nyheter är bättre dataåtkomst samt hantering av klick på höger musknapp och mushjul. I färdiga Silverlightapplikationer ska det även gå att göra taditionell textredigering. Dessutom väntas stöd för mikrofoner och webbkameror, liksom hantering av digitala rättigheter.

Bland övriga nyheter på PDC märks administrationsverktyget System Center "Cloud" som ska komma under nästa år. Microsoft har inte lämnat någon detaljerad information om det, men det är nog riskfritt att gissa att det handlar om administrationsverktyg för Windows Azure, Microsofts moln.

Microsoft släpper också betan Next Generation Active Directory, som är ett steg mot en uppdaterad version av företagets katalogtjänst.

Fakta

Microsoft planerar att integrera den traditionella integrationsmotorn Biztalk Server med Appfabric, den kommande applikationsservern för Dotnetapplikationer. Appfabric ska kunna köra Dotnetapplikationer både på Windows Server och i Microsofts moln Windows Azure.
Det finns ännu ingen information hur integrationen mellan de båda produkterna ska utformas.