I samband med Nokias lansering av N900, en av Nokias mest kraftfulla produkter hittills, har det spekulerats kring Nokias vägval när det gäller Linuxbaserade produkter.

N900 bygger nämnligen på Maemo som tidigare gick under namnet Internet Tablet OS. Under ett möte nyligen med utvecklare ska företrädare för Nokia har sagt att Maemo ska ersätta Symbian i hela den kommande N-serien.

Men Nokias informationschef, Oskar Södergren säger nu att företaget står fast vid Symbian som plattform för smarta telefoner.

– Även om det är vår policy att inte avslöja detaljer om våra kommande produkter vill jag uttryckligen säga att vi står fast vid Symbian för smartphones, säger Oskar Södergren.

Han vill inte specificera vad som i detta fall ingår i begreppet smartphones och som CS tidigare har skrivit förväntas Symbian leva kvar i de något enklare serierna E och X.

– Symbian är mer framgångsrikt än någonsin för smartphones till den stora massan. Maemo är vårt val för produkter som bygger på en teknik som man typiskt finner i en persondator. Den erbjuder en annan användarupplevelse och ger oss möjligheten att bredda marknaden, säger Oskar Södergren.

N900 som nu börjat säljas på vissa marknader har tryckkänslig skärm på 3,5 tum, utdragbart tangentbord och inbyggt minne på 32 GB.