Publiceringsverktyget Polopoly förlorar sin äldsta kund när DN.se och andra Bonnierägda tidningar byter till konkurrenten Episerver. Webbtidningen uppgraderade så sent som i februari till Polopoly version 9, ett projekt som har kostat stora pengar men nu alltså skrotas helt.

Det uppgraderade systemet kostade 14 miljoner kronor att få på plats, enligt uppgifter till Computer Sweden. Projektet pågick i ett och ett halvt år. Nu väntar ett omfattande arbete med att genomföra ännu en flytt.

Björn Hedensjö, ny redaktionschef på DN.se, bekräftar plattformsbytet men vill i övrigt inte kommentera uppgifterna.

Polopoly utvecklades ursprungligen som ett skräddarsytt system för Dagens Nyheters webbsatsning 1996 och blev ett eget bolag år 2000. I april 2008 såldes Polopoly till Atex för 140 miljoner kronor.

Bytet är en del i en större förändring inom Bonnierföretagen. Som tidningen Resumé avslöjade i veckan ska utvecklingen av sajterna centraliseras i ett gemensamt bolag under Mats Göthlins ledning. Tidningarna blir därmed av med sina egna utvecklare och får vända sig till det centrala utvecklingsbolaget.

I grunden finns ett koncerngemensamt beslut att satsa på Microsoftbaserade produkter, en strategi som rimmar väl med valet av Dotnetbaserade Episerver.

Första sajten att flyttas över är DI.se, som tidigare byggt på en egenutvecklad plattform. Detta efter en tids experimenterande med öppen källkod-baserade Drupal.

Däremot hålls Expressen.se, åtminstone tills vidare, utanför systembytet. Även denna sajt bygger på Polopoly och det finns i dag inga planer på att migrera sajten till Episerver. Bokförlagen inom Bonniersfären använder sedan tidigare Polopoly.

Målet är att få på plats fler gemensamma system istället för den spretiga uppsättning som företagen i dag använder. Det gäller inte bara publiceringsverktyg utan även kundvårdssystem och annonsplattformar.