I början av 2000-talet arbetade Tomer Shalit med utvecklingsprojekt på Designhögskolan i Umeå där han träffade människor med kreativa idéer. Han stördes dock av att arbetet med dokumentationen, som skulle skickas mellan alla inblandade, ofta blev mycket krånglig och tidskrävande.

– Jag blev oerhört frustrerad över att diskutera vilda designidéer, samtidigt som det inte enkelt gick att hantera och sammanställa alla dokument som vi arbetade med. Problemet utvecklades till en affärsidé. Nu har vi äntligen nått målet, en produkt som håller vad den lovar, säger Tomer Shalit.

Han är vd på företaget Nordic River som står bakom den visuella versionshanteraren Textflow.

För att uttrycka sig enkelt ger Textflow användaren möjlighet att jämföra, kombinera och slå samman två eller flera versioner av ett dokument i ett programfönster.

Det här öppnar för samarbetssätt där fler kan arbeta på varsin kopia av en text, lägga till, ta bort och flytta stycken oberoende av varandra.

När arbetet är klart är det lätt att ta ställning till och godkänna förändringar av sluttexten.

Medarbetarna får därmed möjlighet att jobba ”any-time”, vilket står i kontrast till att arbeta i ”real-time” som lanseras hårt i bland andra Microsoft Word, Google Docs och Adobe Buzzword.

– Versionshantering any-time sparar tid och kraft för dem som sitter med kanske fem versioner av en text – exempelvis ett omfattande affärsavtal – och försöker sammanställa dem, säger Tomer Shalit.

Det ser ljust ut för företaget. Det skapas möjligheter för samarbetspartner att integrera Textflow i sina egna lösningar.

Lanseringen har inte bara väckt intresse hos medier som Techcrunch, Cnet och Forbes. Dessutom berättar Tomer Shalit att han för diskussioner med flertalet av de största aktörerna om tänkbara samarbeten.

Förklaringen till intresset för det lilla västerbottniska företaget anser Tomer Shalit är enkel.

– Vi har en smart lösning på ett specifikt och välkänt problem, som de stora spelarna på marknaden ännu inte har lyckats ta hand om. Det gör att företagets hemadress spelar mindre roll, säger han.

Även om lokala finansiärer i Umeå har fungerat bra, anser Tomer Shalit att det kan bli nödvändigt att hitta nytt riskkapital om företaget behöver expandera.

– Det viktigaste är att vi lyckas rekrytera folk till styrelsen som kan internationell mjukvarulansering. Vi har börjat leta i Sverige, men som det ser ut kräver det nog att vi letar långt utanför Sveriges gränser, säger Tomer Shalit.

Fakta

Nordic River ägs av de tre grundarna tillsammans med Polarrenen, Team Öhman Invest och ett antal affärsänglar. Hittills har investeringen av riskkapital varit tio miljoner kronor.

Företaget har tecknat sitt första partner- och återförsäljaravtal. Det räknar med en snabb försäljningstillväxt 2010.