Det har länge spekulerats om ett genombrott för Linux på vanliga kontors-pc. Många har satt förhoppningarna till Ubuntu. Men fortfarande är Linux akterseglat som operativsystem för klienterna.

När de minibärbara datorerna dök upp för två år sedan pratades det återigen om att Linux höll på att slå igenom på klienterna. Flera använde nämligen Linux, eftersom Windows Vista inte gick att köra på de enkla datorerna.

Microsoft slog snabbt tillbaka genom att låta leverantörerna använda det resurssnåla, men pensionsmässiga operativsystemet Windows XP. I dag bygger 85 procent av alla minibärbara på Windows.

Trots att den förväntade Linuxvågen kom av sig tyder mycket på att systemet växer till sig rejält nästa år, men då med betydligt mindre enheter som plattform.

– Jag tror att andelen Linuxtelefoner kommer att ligger på ungefär 30 procent under nästa år, säger Jon Jädersten som på Europanivå ansvarar för Intels division ultra mobility.


Spår ökning. Intels Jon Jädersten tror att andelen smarttelefoner som bygger på Linux ökar till 30 procent nästa år.

Enligt analysföretaget Canalys har de olika Linuxvarianterna i dag en andel på sex sju procent av marknaden för smarta mobiler.

Intels bidrag till Linuxframgångarna är den nya generationen mobila enheter som kallas mobile internet devices, mid. Under nästa år får surfplattorna funktioner som gör att de går att använda som telefoner. Precis som den första generationen har de Mobile Linux, Moblin, som operativsystem.

Enligt analysföretagens prognoser är det Googles Linuxplattform Android som ska dra det tyngsta lasset. Om drygt två år äger Android nära en femtedel av marknaden för avancerade telefoner, enligt Gartner.

I dagsläget finns bara en handfull Androidtelefoner på marknaden, men situationen förändras snabbt.

– X10 är först ut i en lång rad av Androidtelefoner som vi ska lansera med start nästa år, säger Rikard Skogberg, kategorichef på Sony Ericsson.


Fler 2010. Sony Ericsson har än så länge bara Androidtelefonen X10. ”Den är först ut i en lång rad”, säger kategorichefen Rikard Skogberg. Foto: Joel Åsblom.

Exakt hur mycket det halvsvenska företaget ska satsa på Android vill han inte säga, men han betonar att satsningen är helhjärtad.

Ännu mer helhjärtat stöd ger Motorola som lovar att i stort sett bara bygga telefoner kring Android.

Samtidigt får de traditionella mobiltillverkarna konkurrens av pc-leverantörer som satsar på Androidtelefoner. Dell har redan lanserat sina första modeller i Kina. Även Lenovo har valt Kina som testmarknad.

Ytterligare ett tungt bidrag till den mobila Linuxvärlden är Nokias N900 som är först ut med Linuxoperativet Maemo. Mycket tyder på att det ska användas i betydligt fler modeller. Det skulle ytterligare förstärka Linuxlägret.

Enligt Enea, som i höstas öppnade Android Competence Center i Lund, är intresset för Android mycket stort bland svenska utvecklare.

– Många vill gå våra utbildningar redan nu, men jag gissar att boomen kommer senare i vinter, säger konsultchefen Gregory Singh.


På G. Gregory Singh, konsultchef på Enea, hoppas på fler telefoner och att programbutiken Android Market blir bättre på svenska betalprogram.

Fakta

Googles Androidplattform stöds av i stort sett alla mobilleverantörer samt även Dell, Acer och Lenovo som är på gång med Androidtelefoner.

Nästa år kommer dessutom Googles Chrome OS som ska gå att använda både på mobiler och mer renodlade surfplattor, men framför allt på minibärbara, netbook.

De flesta av Nokias kommande telefoner i N-serien vätas få Maemo som operativsystem.

Intels variant Moblin kommer i telefoner nästa år.

Linux Mobile, Limo, kommer i telefoner från Samsung, Motorola, NEC och Panasonic.