I samband med gårdagens presentation släpptes källkoden till utvecklare. De första Chromeutrustade enheterna kommer att vara klara lagom till jul 2010 och det kommer bara att fungera på särskilt anpassade minibärbara.

Googles krav på datorn är att den använder flash i stället för hårddisk och att den har ha ett fullstort tangentbord och en speciell Wifi-adapter, enligt Googles produktchef Sundar Pichai.

IDG News har tagit fram det bästa och sämsta med Chrome OS.


På plussidan:
1. Snabb uppstart.
Datorn lagrar inga program på själva enheten, utan alla program kommer att köras på nätet via webbläsaren. Utan lokala applikationer och begränsad hårdvara kan den starta på så lite som tre sekunder. Målet har varit att den ska vara lika enkel att starta som en tv, enligt Sundar Pichai.

2. Automatisk säkerhet.
Största delen av operativsystemet är inbakat i webbläsaren och i linje med det behövs inga krångliga säkerhetsuppdateringar. Allt som behövs är en omstart. Om användaren kör flera olika program görs det i olika flikar, skilda från varandra, i vad Google kallar för en ”säkerhets-sandlåda”

3. Stöd för både x86 och Arm-arkitektur.

4. Programmenyn.
Det finns en tabb där alla nya webbapplikaitioner som utvecklats för Chrome dyker upp. Det hjälper användarna att hitta nya applikatoner och ger utvecklarna ett ställe att visa upp dem på.

5. Hantering av Officedokument.
Chrome OS hanterar Officedokument via Microsofts fria webbversion, Office Live. Den startar automatiskt när ett Officedokument öppnas.


På minussidan:
1. En kompletterande enhet.
En Google Chrome-netbook ersätter vare sig en fullfjädrad dator eller mobiltelefonen. Det blir en ytterligare enhet att införskaffa.

2. Offlineläget.
Datorn är byggd för att användas i ett uppkopplat läge. Om en applikation ska vara tillgänglig offline måste utvecklaren ha bakat in stöd för det. Vid gårdagens pressmöte var Google vaga med detaljer om hur det skulle gå till, men troligtvis med hjälp av Google Gears, som är Googles metod för att använda applikationer offline.

3. Inkompatibelt med Android.
Program utvecklade för Android fungerar inte med Chrome OS.

4. Låst till Chrome
Användaren kan bara köra webbläsaren Chrome, det går inte att till exempel välja Firefox eller Internet Explorer.

5. Osäkerhet vad gäller insticksprogram.
Chrome grundar sig på html 5, som använder en standard för rika internetappliaktionet. Det gör att användaren inte behöver ladda ner exempelvis Silverligt eller Flash-spelare. Google garanterade att Flash skulle fungera på enheterna men gav inga klara besked om vad som gäller för Silverlight.