De publicerade mejlen uppges tillhöra den brittiska forskaren Phil Jones som är chef inom klimatforskning vid University of East Anglia i Storbritannien. Historien som nu fått smeknamnet Climategate har skapar stor kontrovers på internet.

Kritiker till klimathotet uppger att de publicerade mejlen styrker misstankarna om att klimathotet är uppdiktat. Mejlen sträcker sig tio år tillbaka och tiden och antyder bland annat att forskarna har använt sig av olika trick för att justera vetenskapliga data.

Enligt mejlen har forskarna justerat data på ett sådant sätt att det ser ut som om klimathotet är större än vad det egentligen är.

En taleskvinna för University of East Anglia har bekräftat att en attack har ägt rum och information har stulits från universitetets servrar. Taleskvinnan kan dock inte bekräfta om information som publicerats är korrekt då det handlar som en så står mängd e-postmeddelanden.

– Vi har startat en detaljerad undersökning och ärendet har polisanmälts, säger taleskvinna för University of East Anglia.

Webbplatsen Realclimate som drivs av forskare inom klimatforskning är kritiska till att de publicerade mejlen styrker misstankar om manipulation av forskningsdata.

– Vad som är mer intressant är vad som inte finns i de publicerade mejlen. Det finns inga bevis för en global konspiration eller erkännande att växthuseffekten är en bluff, skriver Realclimate på sin webbplats.

IDG News