Mobilbranschens organisation GSMA har sedan i våras slagit på trumman för att förmå telefontillverkarna att enas kring gränssnittet micro-usb för mobilladdare.

Det uppsatta målet var att de flesta telefoner skulle levereras med gränssnittet senast den 1 januari 2012. En snabb genomgång av de telefoner som lanserats i höst visar att målet helt klart är inom räckhåll.

Snart historia. Multiladdarna kan skrotas när samma laddare fungerar på alla telefoner.

Bland de leverantörer som ligger i framkanten med övergången till micro-usb finns flera som bygger på Windows, däribland Sony Ericssons X2, flera av Samsungs Omnia-modeller, HTC Touch HD2 och Toshibas TG01 och TG02.

Microsoft tillhör de leverantörer som stöder initiativet. Främst förstås när det gäller telefoner med Windows Phone.

– En standardisering på kontakt och laddare gör det mycket enkelt att hela tiden behålla en optimal portfölj av telefoner, säger Microsofts produktchef, Peter Wissinger.

Många av telefontillverkarna gillar också den nya standarden.

– Vi kommer gradvis att gå över till micro-usb och börjar med Xperia X2 och X10, säger Sony Ericssons pr-chef, Gustaf Brusewitz.


Universallösning. Xperia X2 laddas och uppdateras via micro-usb.

LGs produktspecialist, Erik Andersson, berättar att företaget genomfört övergången i stor skala.

– Det finns egentligen bara fördelar med detta eftersom det blir enklare och billigare för konsumenten. Dessutom har det stora positiva effekter för miljön eftersom betydligt färre laddare behöver tillverkas. En annan konsumentfördel är också att det inte kommer vara några problem att låna andras laddare, säger Erik Andersson.

Med övergången till en universalladdare behöver operatörerna inte skicka med laddare när kunderna byter modell. Enligt GSMA kan det innebära en minskning av elektronikskrotet på 50 000 ton per år. Den nya generationen laddare ska dessutom vara 50 procent mer energisnåla än dagens laddare.