Obegränsad musik, direkt i mobilen. Så marknadsförs Teliasoneras abonnemang där musiktjänsten Spotify ingår. Samtidigt är annan typ av datatrafik mycket begränsad. Redan efter en halv GB per månad sänks hastigheten till 120 kbit/s, nog för enklare surfning och e-post men inte mycket mer.
Därmed stängs konkurrenter ute, samtidigt som Spotify fortsätter att spela. Det är just en sådan situation som förespråkare av nätneutralitet har varnat för – att nättillgången begränsas till en viss tjänst.
– Även om man surfar upp sin pott kommer Spotify alltid fungera. Däremot kan man få en sämre surfupplevelse, säger Ulrika Steg, konsumentchef för mobila affärer på Teliasonera.
Nyckeln är det tvååriga avtal Teliasonera tecknade med Spotify i oktober. Det innebär förutom mobilsatsningen även att Spotify ska bli tillgängligt via digital-tv.
– Vi har ett strategiskt samarbete med Spotify och vi gör det här för att kunder inte ska bli besvikna. Vi tror det är ett bra sätt att få kunden att använda musiken och komma åt de här tjänsterna.
I det finstilta skriver Teliasonera även att "trafiktyperna fildelning och ip-telefoni" inte är tillgängliga med detta abonnemang.
Mattias Viklund, enhetschef för marknadsanalys på PTS, utreder på regeringens uppdrag nätneutralitet och öppenhet på nätet. Han har tidigare lyft fram samarbeten mellan operatörer och tjänsteleverantörer som ett område där lockelsen att skilja viss trafik från annan kan bli för stark.
– Konkurrenter till Spotify kan få svårt att hävda sig. Ett annat potentiellt problem är att det man kallar internetaccess bara blir Spotify och kanske lite mejl.
Än mer kontroversiellt hade det varit om det hade funnits en ägarrelation mellan operatören och musikbolaget. Men även ett exklusivt avtal med särskilda villkor för en leverantör kan vara problematiskt, anser Mattias Viklund.
– Det hade varit ännu mer flagrant om Telia ägde Spotify, men visst kan man säga att Spotify gynnas, säger han.
En kund som använder musiktjänsten två timmar om dagen förbrukar den tillåtna datamängden på mindre än en vecka, enligt en kartläggning som tidningen Macworld har gjort.
Ulrika Steg på Teliasonera beskriver prioriteringen av trafik som en rent praktisk åtgärd.
– För oss är det en pragmatisk lösning, inte en åsiktsförklaring, säger hon.
Det är inte första gången mobiloperatörer tar till knep för att styra över kundernas dataanvändning. I våras bestämde den tyska operatören T-Mobile sig för att hindra sina kunder från att installera Skype på telefonerna. Bolaget fruktade att kunderna skulle gå över till ip-telefonitjänsten istället för att ringa röstsamtal på vanligt sätt.
Uppdatering: Telia: "Spotify får ingen gräddfil"
Nätverksneutralitet innebär att en operatör förmedlar data utan att ta hänsyn till vem som är avsändare, vem som är mottagare eller vilken information som överförs.
I samband med att webb-tv och andra bandbreddskrävande tjänster växer blir det allt mer lockande för bredbandsleverantörer att styra över kundernas vanor, antingen genom att få dem att använda tjänster operatören knutit till sig eller genom att sänka hastigheten på de tjänster som tar mest bandbredd i anspråk.