I början av november släpptes version 1.4 av JRuby, skriptspråket som gör det möjligt att köra Ruby i Javamiljö och på Windows.

Enligt en av huvudutvecklarna, Ola Bini på konsultbolaget Thoughtworks, har JRuby i den senaste versionen fått bättre prestanda och integration med Java. Det har även förenklat installationen, som numera består av en exe-fil som installerar automatiskt.

– Det var en liten sak men det gjorde stor skillnad. Vi har fått många nya Windowsanvändare på grund av det, säger Ola Bini.

JRuby har funnits sedan 2001 men det är först de tre senaste åren som det har börjat få uppmärksamhet, enligt Ola Bini.

– De senaste 1,5 åren har JRuby varit en bättre plattform att utveckla på än vanliga Ruby. Då har vi fått hastighet och sådana saker på plats, säger han.

Historiskt har Linux varit den vanligaste plattformen att köra Ruby på. På konferensen Rubyconf i San Fransisco som nyligen avslutades sade Charles Nutter, en av utvecklarna, att de länge ignorerat Windowsplattformen, helt enkelt eftersom de inte tycker om den.

– Men det flesta av världens utvecklare kör fortfarande Windows, speciellt i Javavärlden, vi har slutligen förstått att vi inte kan ignorera den sidan av världen, sade han.

Fakta

Enligt holländska Tiobe Softwares senaste rankning av programmeringsspråk pekar trenden uppåt för Ruby, som nu ligger på plats tio bland världens mest använda programmeringsspråk. Den största hajpen kring Ruby var 2006-2007, sedan dess har språket legat på en ganska stabil nivå.