Spotifys avtal med Teliasonera har rört upp känslor sedan det visat sig att Spotify fortsätter att fungera i Telias nät även sedan trafiktaket på 0,5 GB per månad uppnåts och hastigheten stryps. Något som skulle betyda ett möjligt avsteg från nätneutraliteten, eftersom nättillgången begränsas till en viss tjänst.

– Även om man surfar upp sin pott kommer Spotify alltid fungera. Däremot kan man få en sämre surfupplevelse, sa Ulrika Steg, konsumentchef för mobila affärer på Teliasonera till CS i går.

Nu säger andra, högre, företrädare för operatören att det hela inte stämmer. När trafiken stryps till 120 kbit/s gäller det även för Spotify, enligt Kenneth Karlberg, chef för affärsområdet mobilitetstjänster på Teliasonera. Spotify fungerar ändå, hävdar han.

– Spotify ingår i samma "cap" som alla andra tjänster, men streamingen fungerar även med 120 kbit/s, säger Kenneth Karlberg.

120 kbit/s är dock långt under Spotifys rekommenderade bandbredd, som är 256 kbit/s. Den ljudkodning Spotify använder, Ogg Vorbis q5, strömmar musik med en hastighet runt 160 kbit/s för vanliga användare och upp till 320 kbit/s för premiumkunder.

Istället för att Telia höjer hastigheten för Spotify skulle det alltså enligt operatörens nya uppgifter handla om att ljudkvaliteten på musiken blir sämre när trafiken stryps.

– Det är inte så att vi ger Spotify någon särskild prioritet. Ska man utnyttja tjänsten fullt ut behöver man köpa större trafikpaket, säger operatörens kommunikationsdirektör Cecilia Edström.

Problemet är bara att de nya uppgifterna inte stämmer överens med villkoren för erbjudandet. På Telias hemsida står ingenting om sämre ljudkvalitet. Däremot att Telia begränsar överföringshastigheten till 120 kbit/s om användandet överstiger 0,5 GB/månad inom Sverige - och - att "överföringshastigheten justeras för Spotifyanvändning så att du obegränsat kan streama från Spotify."

– Märkligt. Jag måste få kolla detta, säger Cecilia Edström när CS citerar ur villkoren.

Efter knappt en timme får CS besked från ytterligare en representant för Teliasonera, Anna Augustsson, kommunikationschef för mobilitetstjänster.

– Det står fel på hemsidan och det ska tas bort omedelbart. Det vi sagt tidigare idag är det som är korrekt, när trafiken stryps till 120 kbit/s gäller det även för Spotify, säger Anna Augustsson.