Det har gått ett drygt år sedan jag testade X1, Sony Ericssons första försök med Windows Mobile där det mesta dock hade serverats på ett silverfat av samarbetspartnern HTC.

Jag skulle gissa att Sony Ericssons egna utvecklare haft mer att göra när det är dags för uppföljaren, fast det kommer troligen att märkas ännu mer vid lanseringen av X10.


Både bättre och sämre. Xperia X2 (till vänster) har något större skärm än föregångaren.

Jämförelsen mellan X1 och X2 visar att den nya modellens vikt ökat från 145 till 155 gram medan måtten i övrigt är ganska oförändrade. X2 är aningen bredare men en millimeter tunnare.

Skärmstorleken har ökats från 3,0 till 3,2 tum medan upplösningen är 800 x 480 punkter, alltså samma på båda modellerna.

Den största skillnaden ligger i att kamerans upplösning har ökats från 3,2 till 8,1 megapixel.

Dessutom har den nya modellen försetts med stöd för dlna, den standard som gör det möjligt att ansluta trådlöst till en rad andra enheter som tv och stereo.

Det är givetvis goda nyheter, vilket även kan sägas om bytet av usb-kontakt.

Med X2 genomför nämligen Sony Ericsson övergången till micro-usb, som ska bli standard för alla de stora mobilleverantörerna. Det innebär att man ska kunna använda samma laddare till flera telefoner.

På tal om laddare råkade jag ut för ett fel som gjorde att min telefon stendog efter att ha stått på laddning en natt. Den vaknade inte till liv förrän jag startade om den genom att ta ut och sätta tillbaka batteriet.

Den mest underliga skillnaden mellan X1 och X2 är troligen att Sony Ericsson skippat fm-radio i den uppgraderade versionen.

Det valet kommer även att drabba X10, alltså företagets första Androidtelefon som kommer till våren.

Tydligen finns det inget tekniskt skäl till att Sony Ericsson gör så här, snarare är det ett kommersiellt beslut.

Enligt kategorichefen Rikard Skogberg ska nämligen flera av företagets kommande headset förses med fm-radio och det blir ju förstås svårt att sälja sådana om alla apparater redan har inbyggd radio.

Trots att X2 ur flera synvinklar är en bättre produkt än X1 känner jag mig inte lika entusiastisk nu som när jag betygsatte X1 för 13 månader sedan.

Det känns som att Sony Ericsson är lite akterseglat och har många konkurrenter som gör både billigare och bättre produkter i dag än för bara ett år sedan.

Personligen skulle jag aldrig köpa en telefon som saknar fm-radio (det är därför jag valt bort Iphone) och jag hoppas bara att det är en tidsfråga innan Sony Ericsson tar den lilla kretsen till nåder igen.

I det här fallet kan det förhoppningsvis bara handla om att aktivera kretsen. Får man tro Gustaf Brusewitz, pr-chef på Sony Ericsson, ska man kunna aktivera fm-radion ”längre fram”. Det ska ske genom en mjukvaruuppgradering av telefonen.

Mitt råd är att vänta med köp tills X2 är komplett.

Fakta

Sony Ericssons andra telefon med Windows Mobile har skärm på 3,2 tum med upplösningen 800 x 480 punkter. X2 har fått bättre kamera (8,1 megapixel) än X1, men har inte längre fm-radio.

Pris: 6 000 kronor.

Betyg (1–5)

Storlek/form: 3
Användarvänlighet: 3
Prisvärdhet: 2
Funktioner: 2
Känsla: 3

Medel 2,6