Utspelet gjordes på en konferens i Manchester tidigare i veckan. Konferensen anordnades av användargruppen UK and Ireland SAP User Group.

Ray Wang, som är analytiker på Altimeter, räknade upp ett antal misslyckanden från affärssystemsleverantören SAPs sida och slog fast att många ledande SAP-kunder letar efter tjänster som kan ersätta SAPs system.

– SAP investerar en stor del av sin omsättning i forskning och utveckling, men resultatet är ändå dåligt, säger Ray Wang.

Förra året satsade SAP 1,6 miljarder euro, cirka 16,8 miljarder kronor, på forskning och utveckling. Det är 19,4 procent av omsättningen. Som en jämförelse satsar den största konkurrenten Oracle bara 13,7 procent av omsättningen på forskning och utveckling.

– Ändå har SAP ständigt varit sena med leveranser av produkter och utlovar inte några innovationer före 2014.

Han säger vidare att SAP åtminstone måste uppfylla gamla löften. Han ber också SAP att släppa loss den stora mängd innovation som finns inom företaget, men som ofta hålls dold från slutanvändare på grund av intern politik inom SAP.

Bland ytterligare råd från Ray Wang märks att kunderna bör engagera sig i SAP-användargrupper för att kunna påverka SAPs produktutveckling.

Tim Noble, som är chef på SAP i Storbritannien och Irland, försvarar sin arbetsgivare:

– Vi har en tydlig, offentlig plan fram till 2012 och vi kommer att genomföra flera lanseringar nästa år, säger Tim Noble.

IDG News

Fakta

Enligt analytikern Ray Wang på Altimeter är de här misslyckandena SAPs största under de senaste fem åren:

  1. Netweaver. SAPs tekniska plattform.
  2. Duet. Mjukvara för integration mellan program från Microsoft och SAP.
  3. Business Bydesign. Affärssystemstjänst för små och mellanstora företag.
  4. Solution Manager. Administrationsverktyg.
  5. Support till stora företag.