Med fingerrörelser på skärmen kan användaren göra pizzan mindre eller större, flytta ut och fördela ingredienserna på pizzan, beställa extra tillbehör – och skaka sin telefon så att kycklingvingarna blandas ordentligt med såsen du valt.

Den grafiska utformningen är tilltalande, precis så som det anstår en populär Iphoneapplikation. Jag gissar att de som kan välja mellan att beställa sin pizza på ett kul sätt eller ett tråkigt sätt väljer det roliga alternativet.

Nyligen gjorde jag en genomgång av webbplatser på nätet som tillhandahåller funktionalitet för projektsamverkan. Mindmeister, Activecollab och Basecamp är några som lyfter fram sin tillhörande Iphoneapplikation redan på första sidan.

Svenska företag ligger inte heller på latsidan. Arla, Coop, Eniro, Blocket, SF, Hemnet och Skånetrafiken är några som tillhandahåller sina produkter och tjänster genom väl utformade Iphoneapplikationer.

I veckan som gick höll jag en presentation om marknaden för mobila applikationer.

På tio år har intresset aldrig varit större. Generalsekreteraren i ett av Sveriges största riksförbund kom fram efter presentationen och ville veta hur de snabbt kunde få ut sin första Iphone-applikation till sina tiotusentals rörliga medlemmar.

Jag ser därför framemot att som deltagare ta del av vinterns mest spännande konferens, App-dagen, som går av stapeln i Stockholm den 9 december.

Det kommer mobila applikationer för alla möjliga tänkbara och otänkbara behov. Därför är analysen i tidningen Metro från den 6 november fel. Under rubriken ”Fiasko för 98 procent av alla Iphoneappar” kunde man läsa att bara 1,76 procent av Iphoneanvändarna har installerat den 1 000:e mest populära applikationen och att 98 procent av alla de 100 000 tillgängliga Iphoneapplikationerna ”i princip” inte används av någon alls.

Om det är ett fiasko, då är hela internet ett fiasko.

Med snart två miljarder webbsurfare har nog inte en enda svensk webbplats 1,76 procent av alla potentiella besökare. En av poängerna med nätet är just den ”långa svansen”, som Chris Andersen myntade för fem år sedan. Med tillräckligt många potentiella användare är även en nischad webbplats, eller Iphoneapplikation, intressant.

När kan din kund ladda ner ditt företags app till sin telefon?

Fakta

... skriver våra krönikörer om problem och möjligheter med att få affärsnytta av sina teknikinvesteringar. Alla har erfarenheter direkt från verkligheten. Varje månad kan du läsa Andreas Sjöström, Filip Ekstrand, Gunilla Etsare och Joakim de Leeuw.