– Utan att jag begärt det hade de för min räkning registrerat ett nytt domännamn på sig och undrade om jag ville köpa det, vilket jag inte ville, berättar Joanna Olofsson som erbjuder olika aktivitetstjänster på webbplatsen modvi.se.

Hennes berättelse liknar många andra. Missnöjda kunder har haft stora svårigheter att byta webbhotell när de väl blivit kund hos Comitnet eller något av företagets övriga bolag, till exempel Yrkes-registret, Nictrade och Web County Production.

Situationen har inte blivit bättre av att Comitnet under sommaren ackrediterades av Icann och därmed fått rätt att administrera toppdomänerna com, net, org, info och biz.

– Nu har de själva blivit registrar i stället för att använda sig av Direct Nic. I princip går det inte att göra något åt att de sätter sig själva som ägare på registrerade domännamn. Helt plötsligt kunde de som fått sitt domännamn registrerat av Comitnet inte få ut uppgifter för att administrera sina domännamn, säger Christian Svegrup på Euro IT Solutions.

Efter att Nic-Se i våras tillrättavisade Comitnet har företaget släppt de cirka 100 kunders se-domäner det tidigare registrerat i ett namn. Enligt statistiken på webbplatsen www.webhosting.info/registrars/reports/total_domains/comitnet.com är Comitnet uppe i drygt 3 000 registrerade domäner.

Läget försämras
Tanakawebb är ett av de företag som under lång tid hjälpt kunder att komma loss från Comitnet. Företagets representant Inge Sandin anser att situationen har försämrats under senare tid.

– Det blir bara värre och värre. Jag får samtal om detta nästan varje dag. Comitnet är så finurligt att det registrerar kundernas namn både på com, net och org och nu gråter de drabbade blod för att de inte kommer loss.

– Jag blir fly förbannad när Comitnet låter domänerna förfalla så att det inte går att flytta över innehåller till andra domäner. Många måste byta namn helt på sina domäner, och jag känner till fall där småföretagare fått kasta bort annonsmaterial för 100 000-tals kronor eftersom de tvingats byta namn och e-postadresser, säger Inge Sandin.

Ny policy
Comitnets informationschef, Stefan Röjland, tillbakavisar uppgifterna. Han till exempel säger att Comitnet numera endast köper domäner i kundens namn efter skriftlig överenskommelse.

– De domäner som finns registrerade på företaget i dag förs efterhand över till slutkund. Överlåtelsen sker på ett sådant sätt att den följer Icanns regelverk.

De påståenden som framförs om att fler kunder drabbats negativt även under de senaste veckorna kan inte stämma, anser Stefan Röjland.

– Utifrån kritiken vi fick i våras har vi gjort kraftansträngningar för att skapa en bättre situation för våra kunder och den policy som vi nu infört innebär att vi bara registrerar ett domännamn per kund och avtal.